2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi legyen a gorillakölyök neve?

A Fővárosi Állat- és Növénykert nevet keres a december 23-án született, három hónapos gorillakölyöknek. Három név közül lehet választani: Indigo, Ithemba, Ukusinda. A szavazatokat csütörtök délig várják, így már húsvét előtt kihirdethetik az apróság végleges nevét.

A budapesti állatkert legifjabb gorillája december 23-án látta meg a napvilágot. Igencsak híresnek mondható, hiszen nemcsak világra jövetelének híre járta be a hazai és nemzetközi médiumokat, hanem az is, hogy januárban átmenetileg le kellett zárni az állatkert Emberszabás Majmok Házát, mivel, sajnos, nem minden látogató fogadta meg a gorillák, elsősorban az anyaállat és a kölyök nyugalma szempontjából fontos kéréseket, s ez az anyuka viselkedésére is hatással volt. Amint azt februárban sokan láthatták, ez a történet még a komikusokat is megihlette.

A gorillakölyök egynaposan anyjával, a tizenhét éves N’Yaounda nevű nyugati síkvidéki gorillával (Gorilla gorilla gorilla) a Fővárosi Állat- és Növénykert főemlősházában 2017. december 24-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

Mostanra, persze, már újra lehet látni a gorillákat, jóllehet még nem az állatházak teljes, szokásos nyitvatartási idejében, hanem csak a kora délutáni órákban keresheti fel őket a nagyközönség, önkénteseink felügyelete mellett.

A gorillakölyök múlt pénteken éppen három hónapos volt, így eljött az ideje, hogy nevet is keressenek neki. Némileg nehezíti a dolgot, hogy a jövevény nemét még mostanra sem sikerült kétséget kizáróan megállapítani (bár az Állatkert dolgozóinak gyanúja már van rá). Éppen ezért olyan nevek közül lehet választani, amelyek bármilyen nemű gorillakölyök elnevezésére alkalmasak.

  1. Indigo – az egész világon, így Afrikában is elterjedt vándorszó, amelyet névként is szoktak használni. Eredetileg az indigófestékre, annak színére, illetve az előállításának alapjául szolgáló növényre utaló elnevezés, amely végső soron az ógörög nyelvre vezethető vissza.
  2. Ithemba – Az Afrika déli részén beszélt nguni nyelvekben (pl. zulu, xhosa, ndebele) a szó, illetve név jelentése: bizalom, remény. Egyes nyelvjárásokban themba alakban használják.
  3. Ukusinda – A Kelet-Fokföldtől Zimbabwéig terjedő területen beszélt ndebele és xhosa nyelvek szókészletéből származó szó és név, amelynek jelentése: túlél, fennmarad, megmenekül.

A gorillakölyök nevére március 29-én, azaz csütörtök délig lehet szavazni az alábbi honlapon:

http://www.zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/mi-legyen-a-gorillakolyok-neve/

A szavazás eredményét, illetve az ifjú gorilla végleges nevét még húsvét előtt nyilvánosságra hozzák.

Neked ajánljuk
Móric lett a két hete született orangután neve Móric lett a két hete született orangután neve Korrekordot döntött a budapesti állatkert mhorr-gazellája Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: zoobudapest.com
Vissza
Hírfolyam