2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hazai erdők segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben

Milyen jelei vannak a változásoknak a magyar erdőkben? Mivel tudják az egyes fák és a kiterjedt erdőségek a klímaváltozás hatásait mérsékelni? Mit tehet az ember, ha tudja azt, hogy erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével? Az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő kampányba kezd, amelyben arra buzdítanak mindenkit: óvjuk erdeinket, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek a klímaváltozás következményeként jelentős változásokon mennek keresztül.

Fotó: Nagy János József

Ugyanakkor a több évszázados múltra visszatekintő hazai erdőgazdálkodás tudatos szakmai tevékenysége a társadalom odafigyelésével együtt fenntartható eszközt jelenthet a klímaváltozás káros, saját bőrünkön érezhető hatásainak mérséklésében is.

A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a környezeti változásokra, a klímaváltozás hatásai a hazai erdőkben már napjainkban is érezhetők.

A kampány ideje alatt összesen 8 témakörre bontva találkozhatunk majd ismeretterjesztő és figyelemfelhívó tartalmakkal (Szénmegkötés, Hőmérséklet-csökkentő hatás, Változó környezet, Idegen fajok, Éltető víz, Oxigéntermelés, Örökerdő, Rajtad is múlik!), amelyek több oldalról és aspektusból is rávilágítanak a klímaváltozás és a hazai erdők kényes-szoros kapcsolatára.

Forrás: klimavaltozas.oee.hu

„Senki sem dughatja homokba a fejét, mert mindezek nem rajtunk kívül álló, tőlünk független folyamatok: napi életvitelünkkel és hozzáállásunkkal befolyásoljuk, befolyásolhatjuk őket.”

– írja Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója, aki mindenkit a plakátok megosztására, terjesztésére buzdít.

A programot, amely szorosan kapcsolódik a középiskolásoknak szóló „Fedezd fel az örökséged! – 2018” országos erdőismereti vetélkedő idei témájához, a Földművelésügyi Minisztérium támogatja, míg partnerként természetjáró és agrár sajtóorgánumok, állami erdőgazdaságok, erdei iskolák és erdészeti oktatási intézmények, valamint természetjáró civil szervezetek is csatlakoztak hozzá.+

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam