2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felkészülni, vigyázz, kész, rajt? Rendhagyó időjárásjelentés a fenyegető klímaváltozásról

Pusztító vihar, özönvízszerű esőzés, orkánerejű szél és 42 Celsius-fokos meleg is szerepel az Országos Meteorológiai Szolgálat 2050. július 10-re előrevetített időjárás-jelentésében, amellyel a klímaváltozás hatásaira hívja fel a figyelmet.

Pusztító viharokról és 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletről szólt a fiktív előrejelzés.

Lakatos Mónika meteorológus kiemelte: az éghajlatváltozás miatt 2050-re akár mindennapossá válhatnak a hasonló előrejelzések. A tudományos eredmények alapján szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a 20. század közepe óta megfigyelt felmelegedés fő oka az emberi tevékenység.

Az üvegházhatás fokozódik, és ez melegedést okoz. Emellett a fosszilis tüzelőanyagok égetése, az ipari folyamatok, az erdők kiirtása, az állattenyésztés egyre nagyobb hatást gyakorol a Föld éghajlatára és átlaghőmérsékletére.

Gyalogos a szakadó hóesésben Jersey Cityben 2018. március 21-én. Rövid időn belül már a negyedik óriási téli vihar sújtja a keleti partvidéket, New York állam kormányzója szükségállapotot hirdetett a városra és a környező településekre  Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

Lakatos Mónika hozzátette: a sarkvidéki változások bár távolinak tűnnek, de ezek is hatással lesznek a világ minden pontjára. Példaként említette, hogy 2016-ban 23,5 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét időjárási katasztrófák miatt. A szárazság és a vízhiány számos régióban ellehetetleníti az életkörülményeket, és konfliktusok kialakulásához vezethet.

A régiónk az átlagnál jobban melegszik

A szakértő azt is kiemelte, hogy Magyarország régiója a földi átlagnál jobban melegszik. Minden évszakban, de főként nyáron emelkedett a hőmérséklet, gyakrabban lépnek fel tartós hőhullámok, amelyek többször aszállyal párosulnak. Mindemellett fokozódott a csapadék szélsőséges jellege is. Nőtt az aszályhajlam, de bő csapadékú évek is előfordultak. Emellett gyakoribbá váltak a heves időjárási események.

Szárazság Baranyában Fotó: MTI / Sóki Tamás

A jövőre vonatkozó modellszimulációk alapján Magyarország átlaghőmérséklete bizonyosan növekedni fog, a század közepére várhatóan 1-2 fokkal.

A videóban felhívták arra is a figyelmet, hogy már csak néhány év maradt hátra, amíg 2 fok alatt tudjuk tartani az ipari forradalom óta tartó globális felmelegedés mértékét. Mintegy 200 országnak kell együttműködni a Földön, ami a meteorológusok szerint a legnagyobb közös kihívás az emberiség eddigi történetében. Ezzel együtt megjegyezték: energiatakarékos, környezetkímélő fogyasztással minden ember tehet a klíma megóvásáért.

Neked ajánljuk
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel A kelet-afrikai gleccserek húsz év alatt eltűnhetnek A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam