2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási „napernyővel” védenék a kutatók az ausztrál Nagy-korallzátonyt

Óriási „napernyőként” működő vízfelszíni védőréteg kifejlesztésén dolgoznak ausztrál kutatók, hogy megvédjék a Nagy-korallzátonyt a további korallfehéredésektől – jelentette be a világ legnagyobb koralltelepének megóvásával foglalkozó Great Barrier Reef Foundation, hozzátéve, hogy a korai laboratóriumi tesztek jó eredményekkel kecsegtetnek.  

Anna Marsden, az alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a „Nap-pajzs” ötvenezerszer vékonyabb az emberi hajszálnál, teljes mértékben biológiailag lebomló, és ugyanazt az anyagot tartalmazza – kalcium-karbonátot –, amely a korallok kemény vázát alkotja.

A kutatók szerint a vízfelszínen – és nem közvetlenül a virágállatokon – kifeszülő védőréteg nagyjából két-három napig tudna megmaradni a helyén a szélsőségesen meleg időszakokban.

Felületi film egy víztározón. A Great Barrier Reef Foundation projektjének célja, hogy a víz párolgásának megakadályozására használt technológiát a korallok védelmére alkalmazza Fotó: www.barrierreef.org

Marsden szerint az ultravékony védőréteg megóvja a víz alatt élő teremtményeket, mivel bizonyítottan képes elnyelni az ultraibolya sugárzás akár 30 százalékát is, csökkenti a vízhőmérsékletet, és nincs negatív hatással a tengeri élővilágra.

A kutatók szerint a Nagy-korallzátony egészét ugyan nem lehetne lefedni a speciális réteggel, ám egy-egy korallfehéredést megelőzően, vagy annak folyamán célzottan lehetne védelmet biztosítani a koralltelep bizonyos – például turisztikai szempontból fontos, vagy a tengeri élőlények számára elengedhetetlen élőhelyeket jelentő – régiói számára.

Fotó: Phil Mercurio, Ausztráliai Tengertudományi Intézet

Az elképzelés az, hogy a forró nyári napokat megelőzően a kutatók hajókkal kihelyeznék a vízfelszínre a védőréteget a korallzátony fontos területein.

A kutatók most nagyobb volumenű teszteket akarnak végezni annak megfigyelésére, hogy miként viselkedik a „Nap-pajzs” a vízfelszínen, majd idővel élesben is kipróbálják a fejlesztést az óceánon.

„Megvan benne a lehetőség arra, hogy világszerte használják a korallzátonyok védelmére a forró nyári napokon” – mondta Marsden.

Fotó: Wise Hok Wai Lum / Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Halál várhat Ausztráliában egy Amerikából érkezett galambra (videóval) A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti Az első művészek modern örököse Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam