2019. március 18., Ede, Sándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos környezetszennyezést és állatpusztulást okozott Kolumbiában egy folyami olajszennyezés

A helyi média hétfői híradásai szerint mintegy 600 hordónyi olaj ömlött Barrancabermeja város közelében a Lizamas és a Sogamoso folyókba.
Az előbbiben 24, a másikban 20 kilométer hosszan terült el az olajfolt.

A helyszínre érkező szakemberek 2400 hal-, hüllő- és madártetemre bukkantak a szennyeződés helyszínén, 1300 állatot sikerült megmenteni a pusztulástól. A környékbeli lakosok hányásra, fejfájásra és szédülésre panaszkodtak, s mintegy hetven család tagjai szorultak orvosi segítségre. A szennyezés ezernél több fát is érintett.

A környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indít, hogy kiderítse, miként került az olaj a vízbe egy, már nem működő olajkútból.

Barrancabermeja Fotó: Renato Revueltas / Wikimedia Commons

A tárca azzal vádolja az Ecopetrol olajipari vállalatot, hogy nem tett elég határozott lépéseket a környezetszennyezés megakadályozására. Amennyiben kiderül, hogy az Ecopetrol elhallgatott olyan információkat, amelyek ismeretében meg lehetett volna akadályozni a bajt, akkor drasztikus szankciókra számíthat – fenyegetőzött Luís Gilberto Murilla tárcavezető a kormány honlapján megjelent közleményében.

A kormány arra kötelezte az Ecopetrolt, hogy kártalanítsa azokat a halászokat és környékbeli lakosokat, akik bajba kerültek a szennyeződés miatt.

Fotó: Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A Wikipedia segíthet a veszélyeztetett fajok azonosításában Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem Amiről a régi tájképek mesélnek A betegségek és a halálesetek negyedét a környezetszennyezés okozza (videóval) A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam