2018. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Súlyos környezetszennyezést és állatpusztulást okozott Kolumbiában egy folyami olajszennyezés

A helyi média hétfői híradásai szerint mintegy 600 hordónyi olaj ömlött Barrancabermeja város közelében a Lizamas és a Sogamoso folyókba.
Az előbbiben 24, a másikban 20 kilométer hosszan terült el az olajfolt.

A helyszínre érkező szakemberek 2400 hal-, hüllő- és madártetemre bukkantak a szennyeződés helyszínén, 1300 állatot sikerült megmenteni a pusztulástól. A környékbeli lakosok hányásra, fejfájásra és szédülésre panaszkodtak, s mintegy hetven család tagjai szorultak orvosi segítségre. A szennyezés ezernél több fát is érintett.

A környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indít, hogy kiderítse, miként került az olaj a vízbe egy, már nem működő olajkútból.

Barrancabermeja Fotó: Renato Revueltas / Wikimedia Commons

A tárca azzal vádolja az Ecopetrol olajipari vállalatot, hogy nem tett elég határozott lépéseket a környezetszennyezés megakadályozására. Amennyiben kiderül, hogy az Ecopetrol elhallgatott olyan információkat, amelyek ismeretében meg lehetett volna akadályozni a bajt, akkor drasztikus szankciókra számíthat – fenyegetőzött Luís Gilberto Murilla tárcavezető a kormány honlapján megjelent közleményében.

A kormány arra kötelezte az Ecopetrolt, hogy kártalanítsa azokat a halászokat és környékbeli lakosokat, akik bajba kerültek a szennyeződés miatt.

Fotó: Wikimedia Commons
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 100 éve érintetlenül – A svájci vadon