2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés

A klímatudomány egyik legizgalmasabb és korunk számára is tanulságokat tartogató ága a paleoklimatológia, mely annak nyomait kutatja, hogyan változott a földi klíma, és az ember hogyan volt hatással rá. Ennek tükrében ítélhetjük meg, mennyire drámai a korunkban végbemenő globális felmelegedés.

Ahhoz, hogy megértsük napjaink klímaváltozását, ismernünk kell, hogyan változtak a hőmérsékletek a régmúltban. Mennyire vészes és ritka az a globális felmelegedés, amely ma folyik? És mennyire befolyásolta az ember viselkedése, cselekedetei a klímát a múltban?

A Nature című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt kutatták, merre fordultak elő bizonyos növények (hol hagytak pollent maguk után), vagyis hol voltak őshonosak, s miként változott az elterjedtségük az idők során. Ha változott, akkor abban a klimatológiai módosulások is ludasak lehettek.

Pollenek elektron-mikroszkópos felvételen Fotó: Dartmouth College Electron Microscope Facility / Wikimedia Commons

„A virágpor hőmérséklet-rögzítőként működik, mert a különféle növények eltérő hőmérsékleti skálát képesek elviselni”

– mondta a The Guardian napilapnak dr. Bryan Shuman, a University of Wyoming professzora.

Ha egy bizonyos növény virágpora megtalálható egy adott tájon, a növény  hőmérsékletigényeit elemezve be lehet lőni, körülbelül milyen klíma uralkodhatott ott a Föld történetének korábbi szakaszában.

A középső holocén korszak hőmérsékleti maximumának időszakára vonatkozó becsült januári hőmérsékleti értékek  Forrás: Wikimedia Commons

A kutatócsoport 642 észak-amerikai és európai lelőhelyről vett mintákat. Ezek vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy a holocén kor (kb. az elmúlt 11 000 év) során a Föld csak kicsit melegedett.

Kizárólag az elmúlt 2000 évben volt hosszan tartó lehűlés tapasztalható, ami valószínűleg folytatódott volna, hacsak az emberek el nem kezdenek légszennyezéssel – a fosszilis energiahordozók, kőolaj, kőszén, földgáz stb. elégetésével – energiát termelni és gépeket működtetni, ami üvegházhatást okoz a légkörben, megfordítva a természetes lehűlés folyamatát.

Tehát a  jelenlegi melegedés lényegesen nagyobb, mint amit a természeti viszonyok önmaguktól produkálnának. Az elmúlt 10 év magas átlaghőmérsékletére nem igazán van példa az elmúlt 11 000 évben – illetve csak az elmúlt 70 év mutatható fel olyan időszakként, amelyben hasonlóan magas hőmérsékleti értékek fordultak elő.

A földi klíma hosszú távú trendjei természetes módon ingadoznak, s ezek lehűléshez vezettek volna, ha nem lép közbe az ember.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval) Bizonyos vulkánkitörések nem hűtik, hanem egyenesen melegítik a bolygót Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam