2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megalakult a Szigetköz Natúrpark

Felavatták a Szigetköz Natúrparkot szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton. A natúrpark címet jelképező oklevelet Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője adta át Pető Péternek, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnökének.

A Szigetköz Natúrpark legfontosabb feladata, hogy benne megvalósuljon a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája – mondta az ország tizedik natúrparkjának avatóján Nagy István, kiemelve, hogy megvalósításában együttműködött Szlovákia és Magyarország. 

 A Szigetköz Győrladamér közelében  Fotó: Bahusz / Wikimedia Commons

Natúrpark címet az ország jellegzetes, természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben történő aktív kikapcsolódást, felüdülést, gyógyulást, fenntartható turizmust és természetvédelmi oktatást, nevelést, ismeretterjesztést, továbbá a természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgáló nagyobb kiterjedésű területek kaphatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy a Szigetköz közel 300 négyzetkilométer területű, 26 önálló településből álló térség, amelynek egységes arculatot kell kialakítania.

A Szigetköz Natúrpark feladataként egy ernyőszervezet kialakítását jelölte meg, amely a szigetközi szervezeteket és munkálatokat fogja össze.

Kiemelte, hogy elengedhetetlenül szükséges az egyeztetés a Csallóköz természeti értékeiért felelős munkatársakkal.

A Szigetköz Natúrpark alkalmas lehet az érdekképviseleti és lobbitevékenységre is a térség specifikus problémáival kapcsolatban, mint a csípő szúnyog kérdése, a hódkártételek megelőzése, valamint az elárasztásos vízpótlás. 

Neked ajánljuk
Áramütéstől megsérült uráli bagolyra találtak Három évig tervezték a szélesszájú orrszarvúk költöztetését Szabálymódosítással enyhítik a vadlibák károkozását Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam