2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdőtelepítésnél is szempont a klímavédelem

Egy átfogó kutatási projekt konklúziója szerint Európában az 1750 óta ültetett fák többnyire inkább növelték, semmint csökkentették a globális felmelegedést. Az ok a nem megfelelő fafajok telepítésében és a helytelen erdőgazdálkodásban keresendő – számolt be az origo.hu.

Egy friss tanulmány szerint az 1750-es évek óta ültetett fák növelték a globális felmelegedést, mert a széles levelű fajokat többnyire tűlevelűekre – például fenyőre – cserélték. A tűlevelű fák jóval sötétebbek, ezért több hőt nyelnek el, mint például a tölgy vagy a nyírfa.

Erdőtörténelem

Európában a 18. század második felétől kibontakozó ipari forradalom, valamint a hajóépítés faigénye miatt jelentősen csökkent az őshonos fajokból álló erdők területe. 1750 és 1850 között a természetes erdőterület 190 000 km2-re csökkent.

Ugyanakkor a fosszilis fűtő- és üzemanyagok, különösen a szén 19. század elejétől rohamosan növekvő felhasználása jelentősen visszavetette a faanyag iránti keresletet, így Európa erdőterülete 1850-től napjainkig 386 000 km2-re növekedett.

Azonban a modern világban az európai faállomány 85%-a már emberi telepítés eredménye. Elsősorban a gyorsabban növekvő és kereskedelmi szempontból értékesebb fafajokat, például skót fenyőt vagy norvég lucfenyőt telepítettek számos területen.

Bár a gyors újraerdősítés önmagában jó dolognak tűnik, mert a fák megkötik a légköri szén-dioxidot,  az új tanulmány megkérdőjelezi az eddigi erdősítések egyértelműen pozitív hatását a klímaváltozással kapcsolatban.

Fotó: Alex Indigo / Flickr

A kutatók egy Föld-atmoszféra modell segítségével rekonstruálták az elmúlt 250 év európai erdőgazdálkodásának történetét.

Meglepő eredmények

A vizsgálat kimutatta, hogy amikor emberi kontroll alá került az erdősítés, jóval kisebb lett a szén-dioxid-elnyelés is a vadon növő természetes erdőségekhez képest.

A fák iparszerű kivágása és feldolgozása szénfelszabadulással is együtt jár, ami természetes körülmények között elraktározva maradna az erdőalomban, az elhalt faágakban és a termőföldben. Dr. Kim Naudts, a franciaországi Laboratory of Climate Science and Environment kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint

még a napjainkban sokkal tudatosabban és átgondoltabban telepített erdők is kevesebb szenet képesek megkötni és elraktározni, mint az 1750 előtti természetes erdőségek.

Dr. Naudts a BBC World csatorna Science in Action műsorában elmondta, hogy a korábbi erdőtelepítésekben a tűlevelűek dominánssá válása Európa-szerte majdnem 0,12 fokkal növelte a felmelegedést, mivel a tűlevelűek sötétebbek, és ezért több hőt nyelnek el, illetve sugároznak ki.

A kutató szerint a világ mezőgazdasági kormányzatainak sokkal jobban oda kellene figyelni és óvatosabban kezelni a faültetést, ugyanakkor elsősorban nem az erdőktől kell várni a megoldást a klímaváltozás jelentette problémákra, hanem a káros anyagok kibocsátását kellene drasztikusan csökkenteni.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam