2018. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Gyógyíthatatlan szupergonorrheát diagnosztizáltak Délkelet-Ázsiában

Az ENSZ Határok 2017 című jelentése az emberiség előtt álló legaggasztóbb kihívások között említi az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések kialakulásának kockázatát. Egy brit beteg esetében az orvosok a távoli jóslatok helyett saját praxisukban találkoztak a jelenséggel. Szerencsére egyelőre úgy tűnik, más nem fertőződött meg a szokásos kezeléseknek ellenálló gonorrheával.

A Brit Közegészségügyi Szolgálat szerint ilyen súlyos gonorrheás esettel még sosem találkoztak. A gonorrheát egy speciális antibiotikum-koktéllal, azitromicin és ceftriaxon keverékével szokták kezelni, de ez most hatástalan volt. Dr. Gwenda Hughes, a szolgálat munkatársa a BBC-nek azt mondta, még sosem láttak ilyen erős ellenállást a felhasznált antibiotikumokkal szemben.

A WHO és az Európai Járványügyi Központ rövid szakmai egyeztetés után egyetértett abban, hogy ez a világ legsúlyosabb gonorrheás esete.

Neisseria gonorrhoeae baktériumok Fotó: CDC-PHIL [1], CDC/ Joe Miller / Wikimedia Commons

A gonorrhea a Neisseria gonorrhoeae nevű baktériumból alakul ki. Védekezés nélküli szexuális együttlétek során terjed, vaginális, orális és anális úton. Ha nem kezelik, az meddőséghez vagy a kismedence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet; terhesség alatt a magzatot is megfertőzheti. 

Az orvosok már korábban figyelmeztettek a szupergonorrhea-járvány veszélyére. 2015-ben volt egy járvány Leedsben, ahol az azitromicinnek ellenálló gonorrhea terjedt. Az orvosok attól félnek, hogy a rezisztens baktériumokat nem lehet hagyományos antibiotikumokkal gyógyítani, és ez közegészségügyi katasztrófát okozhat.

Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában