2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógyíthatatlan szupergonorrheát diagnosztizáltak Délkelet-Ázsiában

Az ENSZ Határok 2017 című jelentése az emberiség előtt álló legaggasztóbb kihívások között említi az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések kialakulásának kockázatát. Egy brit beteg esetében az orvosok a távoli jóslatok helyett saját praxisukban találkoztak a jelenséggel. Szerencsére egyelőre úgy tűnik, más nem fertőződött meg a szokásos kezeléseknek ellenálló gonorrheával.

A Brit Közegészségügyi Szolgálat szerint ilyen súlyos gonorrheás esettel még sosem találkoztak. A gonorrheát egy speciális antibiotikum-koktéllal, azitromicin és ceftriaxon keverékével szokták kezelni, de ez most hatástalan volt. Dr. Gwenda Hughes, a szolgálat munkatársa a BBC-nek azt mondta, még sosem láttak ilyen erős ellenállást a felhasznált antibiotikumokkal szemben.

A WHO és az Európai Járványügyi Központ rövid szakmai egyeztetés után egyetértett abban, hogy ez a világ legsúlyosabb gonorrheás esete.

Neisseria gonorrhoeae baktériumok Fotó: CDC-PHIL [1], CDC/ Joe Miller / Wikimedia Commons

A gonorrhea a Neisseria gonorrhoeae nevű baktériumból alakul ki. Védekezés nélküli szexuális együttlétek során terjed, vaginális, orális és anális úton. Ha nem kezelik, az meddőséghez vagy a kismedence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet; terhesség alatt a magzatot is megfertőzheti. 

Az orvosok már korábban figyelmeztettek a szupergonorrhea-járvány veszélyére. 2015-ben volt egy járvány Leedsben, ahol az azitromicinnek ellenálló gonorrhea terjedt. Az orvosok attól félnek, hogy a rezisztens baktériumokat nem lehet hagyományos antibiotikumokkal gyógyítani, és ez közegészségügyi katasztrófát okozhat.

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Nyílik hazánk egyik legkisebb orchideája Ehető vadon termő növények a tányéron Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam