2019. március 26., Emánuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar Natura 2000-es projekt a legjobb 25-ben!

A Magyar Madártani Egyesület „Állítsuk meg a parlagi sas mérgezését” című projektje a legjobb 25 projekt között versenyez az idei Natura 2000 Díjért. A díj célja, hogy elismerje azokat a szakembereket, akik fáradhatatlanul dolgoznak a Natura 2000 területek sikeres kezeléséért, a területeknek köszönhetően a helyi gazdaságban keletkező hozzáadott értéket a nagyközönség számára is felmutatva. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület projektjének célja, hogy 20 magyar Natura 2000-es területen és a környező élőhelyeken visszaszorítsa a  parlagisas-mérgezéses eseteket.

A mérget jellemzően állattenyésztők helyezik ki, az állatállományra veszélyt jelentő négylábú ragadozók ellen. 

Forgách Balázs, a Körös–Maros Nemzeti Park tájegységvezetője levágja a műholdas jeladót a Békés megyében május 8-án megtalált, valószínűleg mérgezésben elpusztult parlagi sas hátáról Dévaványán 2013. május 9-én. Munkáját Horváth Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa fotózza. Fotó: MTI/Kovács Attila

2005 és 2011 között minimum 44 parlagi sas pusztult el Magyarországon, ami megállította a populációban megindult növekedést. 2012 és 2016 között az MME nyolc partnerszervezettel együttműködésben indította el projektjét a mérgezések visszaszorítása és az egyedszám növelése érdekében.

Ez a projekt volt az első Magyarországon, amelyben állatvédők, vadászok, rendőrök és állatorvosok fogtak össze egy közös cél érdekében. Sor került többek között kutyás méregkereső egység felállítására, fiókaszámlálásra az egyedszám nyomon követése érdekében, valamint az érintett felek tájékoztatását szolgáló workshopok szervezésére is. 

A projektre szavazni a verseny hivatalos weboldalán lehet, április 22-ig.

Neked ajánljuk
A Wikipedia segíthet a veszélyeztetett fajok azonosításában Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem Vállfákból építenek fészket a városi varjak Egy hét, amikor minden a fenntarthatóságról szólt Hazatért Gemencbe Zoltán, a jeladós fekete gólya
Tovább a forrásra: natura2000award-application.eu
Vissza
Hírfolyam