2018. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A marhahús és sertéshús előállításához kell a legtöbb erőforrás

A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik – hívta fel a figyelmet a FAO. Egy friss kutatás szerint ők mind jóllakhatnának, ha átállnánk a vegetáriánus étrendre, és még bőven maradna is felesleg – számolt be a piacesprofit.hu Klímablogja.

Friss adatok jelentek meg a globális éhezés mértékéről. Ezek alapján tavaly 51 ország mintegy 124 millió lakosát érintette súlyosan az éhínség: életük és megélhetésük közvetlen veszélyben forog.

Az élelmezési válságok háttere egyre komplexebb; hatással vannak rá a fegyveres konfliktusok, extrém időjárási jelenségek és az alapvető élelmiszerek hirtelen drágulása és a jelenségek kombinációja – olvasható a kiadványban.

A FAO tanulmánya szerint ugyanakkor lehetséges lenne elegendő mennyiséget termelni, csak másképp kellene, mint ahogy most csináljuk. Egyedül a pazarlás megszüntetésével felszámolható lenne az éhezés. Ugyanakkor a modern társadalmak húsközpontú étrendjének megváltoztatásával is felszámolható lenne az éhínség.

Legalábbis erre a következtetésre jutott Ron Milo és kutatócsoportja, az izraeli „Weizmann Institute of Science” munkatársai. A tudósok azt mérték fel, hogy mennyi erőforrás szükséges a különféle élelmiszerek előállításához, és az eredmények önmagukért beszélnek:

négy gramm marhahús előállításához szükséges földterületen 100 gramm olyan növényi eredetű táplálékot lehetne előállítani, amelynek fehérje és kalóriatartalma megegyezik a marhahúséval. A sertéshús esetén ez az arány valamivel jobb: 90 a tízhez, a tejtermékeknél 75 százalékos, a baromfinál 50 százalékkal, míg a tojásnál arányaiban 40 százalékkal több erőforrásra van szükség.

Ugyanakkor a teljes átállás a vegetáriánus étrendre nem kívánatos: különösen azokban a rizikócsoportokban, ahol az állati eredetű élelmiszereknek nagy a szerepük, mint a terhesség időszaka a nőknél, vagy a fejlődésben lévő gyermekek.

A kutatók szerint azonban az eredmények önmagukért beszélnek: ha hajlandóak leszünk változtatni az étkezési szokásainkon, nem lesz globális éhínség a jövőben.

Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést „Széndobálók” kerestetnek! – vetélkedő a Heinekennel 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet