2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indul a kirándulószezon, madártanulmányozásra fel!

Itt a Magyar Madártani Egyesület Madárhatározó applikációjának várva várt „haladó” verziója! A népszerű okostelefonos Madárhatározó alkalmazásban mostantól már közel az összes hazánkban valaha előfordult madárfaj megtalálható.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület elkészítette Magyarország első, Android- és iOS-rendszeren futó mobiltelefonos madárhatározó-alkalmazásának jelentősen kibővített, immáron 367 hazai fajt tartalmazó verzióját.

A Madárhatározó első, a 157 leggyakoribb fajt tartalmazó verziója 2016 tavaszán jelent meg, és napok alatt rendkívül népszerűvé vált – napjainkig 77 300 letöltése volt, és 32 000-en ma is aktívan használják.

Fotó:  A Madárhatározó alkalmazás letölthető a Google Play oldalról

A most megjelent „haladó verzió” további 210, hazánkban eddig valaha megfigyelt fajjal bővült, így közel a teljes magyar madárfauna, 417-ből 367 madár határozója a telefonunkon lehet.

(Praktikus okokból azok a fajok maradtak ki a bővítésből, amelyeknek az elmúlt kétszáz évben egy vagy csak néhány észlelése volt hazánkban.)

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik. Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti.

Az alkalmazás 157 fajos alapverziója továbbra is ingyenesen elérhető, a most elkészült „haladó verzió” az MME tagjainak ingyenes, és a nem tagoknak is csak jelképes 1090 Ft. Az alkalmazásból származó bevételt a meglévő madár-, kétéltű- és hüllőhatározók fejlesztésére és új alkalmazások (például emlőshatározó) készítésére fordítja a két egyesület.

Neked ajánljuk
Egy szomorú tőzsde abszolút favoritja: a rózsafa Anglia madarai is megszenvedik a klíma átalakulását Kőbe öntött fájdalom 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam