2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madagaszkár, a véres vanília hazája

Mi csak egy kis finomságra vágyunk – felhős madártejre, hűsítő fagylaltra. Talán nem is sejtjük, a kellemes ízek utáni sóvárgásunk milyen erőket hoz működésbe tőlünk sok ezer kilométerre. Élnek és visszaélnek azzal a lehetőséggel, amit a pénzünkkel teremtünk meg. De mit tehetünk, hogy ne keseredjen meg az édes falat a szánkban?

Minden a rózsafával kezdődött – számolt be Clovis Razafimalala, a helyi Coalition Lampogno nevű természetvédő szervezet munkatársa a theguardian.com-nak. A férfi a Kínába irányuló illegális faszállítmányok és a helyi hatalom kapcsolatának leleplezését követően hónapokat töltött börtönben izgatás vádjával.

A rózsafa korunk egyik legértékesebb természeti kincse, csak Madagaszkárról több százmillió dolláros forgalmat bonyolítanak a piacot kézben tartó kereskedők, nagyrészt illegálisan. Az ebből keletkező hatalmas haszon tisztára mosására pedig a szintén virágzó vaníliakereskedelmet használják fel.

Illegálisan kivágott értékes faanyag Madagaszkáron Fotó: Wikimedia Commons

A vanília ára az utóbbi pár év alatt tízszeresére nőtt

Ennek érdekében felverik a vanília árát – állítja Serge Rajaobelina gazdasági szakértő, egy, a fenntartható, és nyomon követhető vaníliatermesztésért küzdő – több ezer helyi gazdával együttműködő – szervezet vezetője.

A fűszer ára ráadásul a piaci szabályozás hiánya, a korrupció, és bizony a nyugati fogyasztók részéről a természetes ételízesítőkre irányuló fokozott kereslet miatt is emelkedik, ami a nehéz körülmények között élő gazdákat az erdőirtás és a termelés növelése felé tereli.

Vanília Fotó: Pkhun / Wikimedia Commons

A rózsafával való visszaélések révén pedig saját politikai elitjük mutatott példát a következmények nélküli erdőirtásra.

A termesztők gazdagodása ugyanakkor a helyi bűnözést is felszította, a gazdákat fosztogató bűnbandák ellen pedig egyesek az önbíráskodás eszközével veszik fel a harcot: a drága vanília már nem csak fák, emberek életébe is kerül.

Serge Rajaobelina azonban nem szeretné, ha a nemzetközi felvásárlók a visszás helyzetre válaszul a kistermelőket büntetnék. „Az lenne a fontos, hogy olyan vaníliát válasszanak, amelyről tudják, honnan származik” – vallja a megoldásért dolgozó szakember.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás is befolyásolhatta a vírust hordozó denevérek elszaporodását Elképesztő helyekre is utat talál a földi élet Megvásárolt egy erdőt az IKEA Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam