2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kizöldülhetnek az európai hegycsúcsok

Ötszörösére gyorsult az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok számának gyarapodása – mutatta ki 11 európai országi kutatóinak közös tanulmánya, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban tettek közzé. A tudósok a globális felmelegedéssel hozzák összefüggésbe a folyamatot.

302 hegycsúcsról az elmúlt 145 évben gyűjtött adatokat elemezve a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a globális felmelegedés vezetett a növényfajok számának növekedéséhez az Alpokban, a Kárpátokban, a Pireneusokban vagy Norvégia és Skócia hegycsúcsain.

A kutatók nemcsak a fajok számának növekedését mutatták ki kétséget kizáróan, hanem azt is, hogy ez a folyamat felgyorsult.

Miközben 1957–1966 között a 302 vizsgált hegycsúcson átlagosan 1,1-del nőtt a növényfajok száma, 2007–2016 között átlagosan 5,5 új faj jelent meg – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Dr. Sonja Wipf egy apró daravirágfaj megfigyelése közben Svájcban, a Piz Murtera nevű csúcson 2836 méterrel a tengerszint fölött
Fotó: Hans Lozza, Svizzer Nemzeti Park

A szakemberek azt nem mutatták ki, hogy a hegycsúcsokra újonnan betelepült növényfajok kiszorították-e a már évszázadok ott élő fajokat. A számok azonban azt jelzik, hogy ez a folyamat elindult, vagy a jövőben végbemegy.

A hegycsúcsokon a sziklás és hideg feltételekhez alkalmazkodott néhány faj valószínűleg el fog tűnni hosszú távon.

Fehér daravirág – Draba verna, Svájc 2011 Fotó: MurielBendel / Wikimedia Commons

Ők nem tudnak sehova vándorolni, és képtelenek olyan gyorsan fejlődni, ami elegendő ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az újonnan betelepültekkel, amelyek magasabbak és versenyképesebbek a melegebb klímában" – közölte Manuel Steinbauer, a tanulmány vezető szerzője.

Jelen pillanatban azonban még nem egyértelmű, hogy ez a forgatókönyv teljesül – az újonnan érkező fajok nem minden esetben képesek meghonosodni a hegycsúcsokon, ebben az esetben pedig nem jelentenének veszélyt az itt honos növénytársulásokra.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam