2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Perzsa leopárd érkezett a Pécsi Állatkertbe

A Pécsi Állatkert egyik legnagyobb kedvence Taian, a perzsa leopárd. A foltos bundájú nagymacska magányos napjai véget értek, április 5-én az esti órákban ugyanis megérkezett új menyasszonya, Sara.

Sara Csehországban, az elsősorban afrikai állatfajokra specializálódott Dvur Kralove-i állatkertben született 2014. február 23-án. Az állatkert beszámolója szerint Sara egyelőre még félénk, nem szokta meg új helyét. Tainnal egyelőre még nem találkozhatnak: jelenleg a két állat összeszoktatása zajlik.

Fotó: pecszoo.hu

Annak ellenére, hogy la leopárdok egy párt fognak alkotni, az állatkert egyelőre nem szeretné őket szaporítani. A perzsa leopárd ugyanis egyike azon állatoknak, amelyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Program (EEP) keretein belül tartanak és tenyésztenek. 

Minden EEP-programnak van egy fajkoordinátora, aki dönt arról, hogy mely egyedek szaporodhatnak, és hová kerülhet a szaporulat. A fajkoordinátor egyelőre nem javasolja a Pécsen élő leopárdok tenyésztését, így most csupán e csodás nagymacskák bemutatása a cél. 

Amint a leopárdok megbarátkoznak egymással, és mindkét állat látható lesz a külső kifutóban, az állatkert honlapján értesíti a nagyközönséget.

Fotó: pecszoo.hu

A leopárd, más néven párduc a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska: Afrika és Ázsia nagy részén megtalálható. Hatalmas elterjedési területén több alfaja is kialakult, melyek méretben, mintázatban és élőhelyben is különböznek egymástól.

A perzsa leopárd a Közel-Keleten őshonos alfaj, jellegzetessége viszonylag világos alapszíne. A leopárdok közül ez az alfaj nő a legnagyobbra: a nőstényeknél nagyobbra növő hímek testhossza elérheti a 260 cm-t, súlya pedig a 90 kg-ot.

A perzsa leopárd jól alkalmazkodott a hidegebb időjáráshoz, jól bírja az európai teleket, éppen ezért állatkerti körülmények között sem szükséges számára fűtést biztosítani. Napjainkra veszélyeztetett alfajjá vált, fennmaradását élőhelyének csökkenése és az orvvadászat veszélyezteti. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt
Tovább a forrásra: pecszoo.hu
Vissza
Hírfolyam