2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Perzsa leopárd érkezett a Pécsi Állatkertbe

A Pécsi Állatkert egyik legnagyobb kedvence Taian, a perzsa leopárd. A foltos bundájú nagymacska magányos napjai véget értek, április 5-én az esti órákban ugyanis megérkezett új menyasszonya, Sara.

Sara Csehországban, az elsősorban afrikai állatfajokra specializálódott Dvur Kralove-i állatkertben született 2014. február 23-án. Az állatkert beszámolója szerint Sara egyelőre még félénk, nem szokta meg új helyét. Tainnal egyelőre még nem találkozhatnak: jelenleg a két állat összeszoktatása zajlik.

Fotó: pecszoo.hu

Annak ellenére, hogy la leopárdok egy párt fognak alkotni, az állatkert egyelőre nem szeretné őket szaporítani. A perzsa leopárd ugyanis egyike azon állatoknak, amelyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Program (EEP) keretein belül tartanak és tenyésztenek. 

Minden EEP-programnak van egy fajkoordinátora, aki dönt arról, hogy mely egyedek szaporodhatnak, és hová kerülhet a szaporulat. A fajkoordinátor egyelőre nem javasolja a Pécsen élő leopárdok tenyésztését, így most csupán e csodás nagymacskák bemutatása a cél. 

Amint a leopárdok megbarátkoznak egymással, és mindkét állat látható lesz a külső kifutóban, az állatkert honlapján értesíti a nagyközönséget.

Fotó: pecszoo.hu

A leopárd, más néven párduc a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska: Afrika és Ázsia nagy részén megtalálható. Hatalmas elterjedési területén több alfaja is kialakult, melyek méretben, mintázatban és élőhelyben is különböznek egymástól.

A perzsa leopárd a Közel-Keleten őshonos alfaj, jellegzetessége viszonylag világos alapszíne. A leopárdok közül ez az alfaj nő a legnagyobbra: a nőstényeknél nagyobbra növő hímek testhossza elérheti a 260 cm-t, súlya pedig a 90 kg-ot.

A perzsa leopárd jól alkalmazkodott a hidegebb időjáráshoz, jól bírja az európai teleket, éppen ezért állatkerti körülmények között sem szükséges számára fűtést biztosítani. Napjainkra veszélyeztetett alfajjá vált, fennmaradását élőhelyének csökkenése és az orvvadászat veszélyezteti. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: pecszoo.hu
Vissza
Hírfolyam