2019. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fél évre lezárják a túlszennyeződött Boracay-szigetet a turisták elől

Túlszennyeződés miatt fél évre lezárják a turisták elől a Fülöp-szigeteki Boracay-szigetet: az ország ezzel több mint 400 millió dollárnyi bevételtől esik el, legfontosabb turisztikai látványosságának megőrzése érdekében azonban szükség van az intézkedésre a hatóságok szerint. 

Újabb helyszínen kénytelen meghátrálni a gazdasági érdek a könyörtelen ökológiai állapotok miatt. Ahogy arról korábban az Élő Bolygónk is beszámolt, az élővilág regenerálódása érdekében júniustól négy hónapra lezárják az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh-szigeten található Maya-öblöt.

A Manilától 310 kilométerre délre fekvő Boracay szigeten Rodrigo Duterte elnök rendelt el turisztikai zárlatot április 26-ai kezdettel. Mint mondta, a túlfejlesztés hatására a sziget kezdett „pöcegödörré” válni. 

„Vissza akarjuk hozni azt a paradicsomi érzést, amelyet a 80-as években tapasztalhattunk”

– mondta Frederick Alegre, a turizmusért felelős miniszterhelyettes. 

Fotó: Ray in Manila/Flickr

„A nagytakarítás és a rehabilitáció után még több ember fog Boracayra jönni. Ez egy ideiglenes visszaesés, hamar visszatérnek Boracay dicsőséges napjai” – tette hozzá.

A turisztikai zárlat mintegy 35 ezer dolgozót érint. Epimaco Densing belügyminiszter-helyettes szerint a hatóságok remélik, hogy a rehabilitációs intézkedések akár korábban is befejeződhetnek. 

„Ha szükség van mind a hat hónapra a rehabilitációhoz, az becslések szerint mintegy 18-20 milliárd pezó (mintegy 100 milliárd forint) kiesést jelent. Ezért senkinek sem érdeke, hogy fél évig tartson a zárlat”

– tette hozzá.

Fotó: Pixabay.com

Az elmúlt évben több mint kétmillió turista látogatott Boracayra, hogy finom homokú tengerpartjaiban, csodás naplementéiben gyönyörködjön, és élvezze pezsgő éjszakai életét – 56 milliárd pezó (275 milliárd forint) bevételt generálva.

A turisták, az infrastruktúra elhanyagolása és számos egyéb tényező azonban egy évtized alatt „ökológiailag halott” szigetté tette Boracayt a kormány tanulmánya szerint. 

A sziget csupán 30 ezer embert képes befogadni, de általában 70 ezren nyüzsögnek ott: 50 ezer lakos és 20 ezer turista. A hatóságok szerint ráadásul több száz betelepülő illegálisan épített házat és egyéb építményeket az erdőkben és védett területeken az évek során. Az építmények mindössze 47 százaléka van rákötve a sziget fő szennyvíztisztítójára, a többi valószínűleg kezdetleges szennyvízülepítőket használ, vagy a szennyvizet közvetlenül a tengerbe engedi – véli Alegre miniszterhelyettes.

Fotó: Pixabay.com

Hozzátette: a rehabilitáció hat hónapnál hamarabb akkor fejeződhet be, ha sikerül korábban kiépíteni a szennyvízrendszert, és a tengerparti nyaralóhelyek is együttműködnek.

Neked ajánljuk
A természetvédelem csendes hősei WWF: 53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek 50 év alatt Megnyugtató ölelések gyűrűjében Környezetbarát startupokkal is dolgozik az IKEA Életveszélyes a lébényi erdő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam