2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra bagolyszámlálásra buzdít a Magyar Madártani Egyesület

Legutóbb januárban a telelő erdei fülesbaglyok felmérése kapcsán kérte a lakosság segítségét az MME, az akció akkor rendkívül sikeres volt. A pozitív tapasztalatok alapján folyatni szeretnék a közös munkát: két, lakott területen is gyakran fészkelő bagolyfaj – az erdei fülesbagoly, illetve májustól a füleskuvik – egyedszámának feltérképezésében segíthetjük a szakembereket. 

Első pillantásra lehetetlen küldetésnek tűnhet éjszakai életmódot folytató, számunkra láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése, nappal ugyanis a bagolypár többnyire a növényzet sűrűjében rejtőzködik. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek – ehhez ugyanis a madarakat nem is kell látni!

A fészekalbérlet mellett az erdei fülesbagoly korhadt faüregben, vastag törzsű fák ágvillájában is költhet Fotó: Orbán Zoltán

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán vagy a parkban sétálva

– és ezt áprilistól júniusig hetente egy-két alkalommal megismételjük. Eközben a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe repkedő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük.

Szüleit hívó erdeifülesbagoly-fióka Fotó: Jari Tuomi/youtube.com

Ha észleltük e hangok valamelyikét, az egyesület által biztosított elektronikus űrlap gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tudunk hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

Az erdei fülesbagoly megfigyelésével és életmódjával kapcsolatos további információkért és trükkökért érdemes ellátogatni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára.

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk Húsz órán át szenvedett egy elgázolt medve az út szélén, számonkérés lett belőle Fantasztikus finn felfedezés: fehérje-előállítás a levegőből
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam