2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előrejelzések segítik a vándormadarak megóvását Amerikában

Minden tavasszal madarak milliárdjai kelnek útra, hogy hatalmas távolságokat leküzdve eljussanak az Egyesült Államok északi területeire. Az utóbbi évtizedek különösen veszélyes vállalkozássá tették ezt az utazást: madarak millióinak pusztulása írható az útjukat keresztező szélfarmok és felhőkarcolók számlájára. A megoldást a madarak tömeges vonulására vonatkozó előrejelzések jelenthetik.

A kistestű vándormadarak a ragadozók elkerülése érdekében, illetve a jobb repülési feltételek miatt jellemzően éjszaka mozognak. Feltéve természetesen, hogy az időjárás kedvező: hideg, esős időben nem folytatják útjukat. A Cornell lab of Ornitology honlapja 2012 óta közöl megfigyelői bejelentéseken és helyi időjárási előrejelzéseken alapuló vonulási előrejelzéseket.

Fotó: Pixabay.com

Ezen előrejelzések pontosítására és automatizálására készített számítógépes modellt Banjamin Van Doren, az Oxfordi Egyetem PhD. Hallgatója, és Kyle Horton, a Cornell Lab munkatársa.

A kutatók ehhez időjárási radarok felvételeit elemezték. A radarok alkalmasak a levegőben mozgó madarak nagy tömegeinek kimutatására, kezdve a köbkilométerenkénti 60-70 madár jelenlétével, ami enyhe vonulási hullámnak felel meg, egészen a köbkilométerenkénti 1700-as egyedszámig.

A vándorok egyike megpihen (Tigrislombjáró (Setophaga tigrina))  Fotó: Chrharshaw/Wikimedia Commons

A kutatók 143 terület radarképeit vetették össze az Egyesült Államok középső részéről a vonulási időszak (március–május) minden egyes éjszakájáról, ugyanazon félórás időtartamra vonatkozóan. Az 1995 és 2017 közti adatok feldolgozásával a kutatók meg tudták becsülni, egy adott éjszaka átlagosan hány madár van úton az Egyesült Államokban: mintegy 200 millió egyed!

A kora májusi csúcsidőszakban ez a szám akár az 520 milliót is elérheti.

Ezt követően a kutatók megvizsgálták az időjárás és a madárvonulás erőssége közt fennálló kapcsolatot. A hőmérséklet bizonyult a legerősebb befolyásoló tényezőnek – ezt, valamint további faktorokat, így a légnyomást és a széljárást is tekintetbe véve sikerült létrehozniuk egy modellt, amely 3 napra képes előre jelezni a madárvonulás várható intenzitását.

A Birdcast előrejelzése április 10-re vonatkozóan.
A világosabb színek nagyobb madártömegek vonulását jelzik
Fotó: birdcast.info

A BirdCast oldala ennek hála már az egész Egyesült Államokra közöl automatikus előrejelzéseket, ami nem csak a madármegfigyelőknek szolgálhat fontos információval.

A toronyházak üzemeltetői az érintett éjszakákon a szükségtelen fények kikapcsolásával, a szélfarmok pedig tervezett leállásokkal tehetnek a tömeges madárpusztulás megakadályozásáért.

Neked ajánljuk
Gyümölcsöző kényszerpihenőn a korallvilág idegenvezetői Időjárást előre jelző növények A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava A luxusmárkák is lépnek a fenntarthatóság felé Lencse és játék: adományok debreceni családoknak
Tovább a forrásra: sciencemag.org
Vissza
Hírfolyam