2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jelképes örökbefogadás nagy segítség az állatoknak

Meghaladta a háromezer főt a nevelőszülők száma idén áprilisban a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol már 1992 óta van lehetőség a jelképes örökbefogadásra. Ha­zánkban egyre több helyen van mód az állatok szimbolikus adop­tálására, amivel az intézmények működését támogathatjuk.

Az állatkert szóvivője a magyaridok.hu-nak nyilatkozva elmondta: a látogatók bármelyik állatot örökbe fogadhatják, így válhatnak jelképes nevelőszülőkké. A szimbolikus adoptáció díja hatezer forint, bármely állatról is legyen szó. Az örökbefogadást igazoló oklevelet az állatkert aján­dékboltjában állítják ki, és évente kétszeri ingyenes belépésre jogosít.

Fotó: Bagosi Zoltán/zoobudapest.hu

A nevelőszülőnek nincsenek plusz ­kötelezettségei, és az adminisztratív rész nem vesz igénybe tíz percnél többet. Hanga Zoltán azt is elárulta: a befizetett összegből nem az adott állatot támogatják, hanem egy közös kalapba helyezik a pénzt, és az állatkert egészének támogatására fordítják az így beérkezett forrásokat.

„A legnépszerűbb állatok általában valamilyen egzotikus vidékről szár­maznak. A zsirá­fok és a pandák nagy kedvencnek számítanak, a hivatalos statisztika alapján azonban az elefántoké a dobogó legfelső foka”

– tájékoztatott a trendről a szóvivő, majd megjegyezte: a keselyűk, a különböző rovarok és a hiénák kisebb népszerűségnek örvendenek, de nekik is megvan a maguk rajongótábora.

Többnyire fiatal párok és családosok körében népszerű a jelképes örökbefogadás, de a magánszemélyeken kívül cégek is tanúbizonyságot tesznek nagylelkűségükről. Emellett több neves magyar sportoló és művész is nevelőszülőjévé vált már valamelyik lakónknak – mesélte az állatkert szóvivője.

A sportolók közül Kapás Boglárka ötszörös Európa-bajnok úszónő egy tigrist, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó egy óriásteknőst, Szász Emese olim­piai bajnok párbajtőrvivő pedig egy nagy marát, más néven pampanyulat fogadott örökbe. Demjén Ferenc egy kritikusan veszélyeztetett fajt, a cebui disznót támogatja, míg Erdélyi Tímea egy elefánt nevelőanyukája.

A Budakeszi Vadasparkon is sok támogató segít – ugyanúgy, ahogy a fővárosi állatkertben, a parkban is minden állatot örökbe lehet fogadni. A vadaspark szóvivője, Zachán Tibor elmondta: tapasztalatai szerint sokféle adományozó vállalkozik örökbefogadásra, családoktól kezdve cégeken át rengetegen segítik a nevelőszülőségen keresztül a vadaspark működését.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról A biológiai sokféleség nemzetközi napja – valamennyien részesei lehetünk a megoldásnak RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam