2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Báránymadaraktól hangosak a Kis-Sárrét mocsárrétjei

A Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének mocsárrétjei ezekben a hetekben báránybégetéstől hangosak: hiába keressük azonban, hogy hol lehetnek kisbárányok, ezt a hangot ugyanis egy apró termetű madár, a sárszalonka produkálja. Népies nevén báránymadár.
 

A sárszalonka nászrepülés közben, a zsombékosok fölött cikázva vagy zuhanórepülésben levágva bégetéshez hasonló hangot ad. Zuhanórepülés közben a madár kifeszített farktollainak remegése adja ezt a furcsa hangot.

Hosszú csőrével elsősorban a sekély vizeket, iszapos földfelszíneket kutatja táplálék után. Csigák, férgek, apró rovarok képezik fő eledelét. Fészkét a vízből kiemelkedő, szárazabb, zsombékos növényzetre rakja. A kiszáradó területek után a költés befejeztével gyakran láthatjuk a lecsapolt halastavak medrében vagy más frissen kiszáradt iszapos, száraz felszíni élőhelyeken.

Állománya ősszel jelentősen megnövekszik a tőlünk északra költő példányok megérkezésével, melyek aztán a mieinkkel együtt vonulnak délebbre.
Fokozottan védett madár, jellegzetes bégetése vizes pusztáink tavaszi hangulatának elválaszthatatlan része. A Mezőgyán környéki pásztorok a báránymadár elnevezést a mai napig általánosan használják.

Neked ajánljuk
Szalakóták százai költenek a Dél-Alföldön 2020-ban is Megsokasodott a Pantanal mocsárvilágában pusztító tüzek száma Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus
Tovább a forrásra: kmnp.hu
Vissza
Hírfolyam