2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madárbarát elektromos megoldások kialakításán dolgozik az E-on

A gólyák védelmére kihelyezett fészektartó szerkezetek száma évről évre tovább bővül, idén már 4200 oszlopon fészkelhetnek biztonságos módon az E.ON szolgáltatási területén élő madarak. Az áramszolgáltató további állatbarát megoldások kidolgozása érdekében a Design Terminállal együttműködésben innovációs pályázatot hirdet „Vigyázz a madárra!” címmel.

Több évtizedes, rendkívül összetett probléma a madarak áramhálózatokkal kapcsolatos védelme, melyet az állatvilág megóvásáért tenni akaró szakemberek, a sajtó és a közvélemény egyaránt nagy figyelemmel kísér. Az E.ON kiemelten fontosnak tartja, hogy minél biztonságosabb környezetet alakítson ki a madarak számára, együttműködve a hazai nemzeti parkokkal és madárvédelmi szakemberekkel – olvasható a szolgáltató honlapján.

Az áramszolgáltató szakembere műfészket szerel fel egy villanyoszlopra Semjénházán 2017. február 16-án Fotó: MTI/Varga György

A tavasz közeledtével az egyik kiemelt prioritás a gólyák fészkelőhelyeinek biztonságos kialakítása. Az E.ON szolgáltatási területein jelenleg 4200 gólyafészek tartó található, amelyeket a vállalat munkatársai folyamatosan javítanak és karbantartanak, illetve bővítik a számukat – azokon a helyeken, ahol a madárvédelmi szakemberek javasolják.

Az elmúlt három év adatait elemezve 220 olyan konkrét hálózati helyet azonosítottak a szakemberek, melyek veszélyforrást jelentenek a madarakra.

Ezeket a helyeket – és 300 méter sugarú körben a környezetüket – teszi a vállalat az idei év során madárvédelmi szempontból biztonságosabbá.

Az E.ON az eddig alkalmazott eljárások mellett keresi azokat a friss megközelítéssel élő új megoldásokat, amelyek a madarak védelmét, a biztonságos energiaszolgáltatást és a források optimális felhasználását egyesítik.

Fotó: Pixabay.com

Ezért a szolgáltató a Design Terminállal közösen egy innovációs versenyt hirdetett „Vigyázz a madárra! ”címmel. Az április 20–21-i között megrendezésre kerülő hackathonon mérnöki, környezetvédelmi vagy természettudományos háttérrel rendelkező, 2-4 fős csapatok mérhetik össze a tudásukat.

A cél, hogy a résztvevők hatékony és új megoldást találjanak a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi problémákra, melyeket – azok tesztelését követően – az energiaipar további szereplői is átvehetnek.

Az állatokért tenni akaró szakemberek és magánemberek, a madárvédelmi szervezetek és hatóságok, valamint az energiacégek közös célkitűzése az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósítása.

A szervezők a versenyre április 12-ig várják a jelentkezéseket.

Jelentkezés és további részletek: www.eon.hu/vigyazzamadarra

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: eon.hu
Vissza
Hírfolyam