2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biohulladék is mérgezi a természetet

Sokan a lakóhelyük közelében található erdőkbe és rétekre hordják a biohulladékot, mert azt hiszik, ez környezetbarát megoldás. Pedig az igazság az, hogy tönkreteszik a talajt, és veszélyeztetik az itt élő őshonos növény- és állatfajokat.

Felsőörsön, a Malom-völgy szomszédságában vagy a völgyet övező erdő szélében a házak udvarán kultúrnövények, nemesített gyümölcsfák, füvesített gyepek és virágoskertek vannak, míg a völgyben őshonos növényzet és állatvilág található. A kettő között sokszor csak egy keskeny, kerítésnyi határvonal húzódik. Ez az ott lakók szempontjából érték, mert természetközeli helyen élhetnek, és számos ritka állatfajt figyelhetnek meg.

Kerti hulladék Fotó: Trish Steel/Wikimedia Commons

Azonban az itt élőknek is komoly problémát okoz a zöldhulladék szakszerű kezelése. A jó megoldás az volna, ha mindenki létesítene komposztálót és egy tűzrakót a kertjében. Sokan a biohulladékot a környező erdőkbe és rétekre hordják, hogy ott bomoljon el, mert azt hiszik, ezzel környezetbarátok.

Sajnos ez nem így van, mert a bomlásból kioldódó anyagok megváltoztatják a talaj eredeti kémiai összetételét, ami átalakítja az azon honos növénytársulást.

Az idegenhonos növények (bálványfa, aranyvessző, selyemkóró) és gyomok megjelenése a terület folyamatos bolygatására utal, ami a terület természetes állapotának fokozatos romlását vetíti előre.

Neked ajánljuk
Évtizedek után visszatértek a teknősök az önkéntesek által megtisztított indiai partra (videókkal) Elmúlás – a természettel összhangban Félre a fóliával! Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam