2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy válogatós vadász megpróbáltatásai véget érhetnek

Megmenekülni látszik a kihalástól az ibériai hiúz. Az Európai Unió LIFE programjának keretében finanszírozott fajmentő programnak hála az elmúlt másfél évtized alatt ötszörösére sikerült növelni a vadon élő egyedek számát.

„Egy ragadozó, amely ennyire speciális étrendet alakít ki, mint a kizárólag nyulakra vadászó ibériai hiúz, mindig kiszolgáltatottabb az ökológiai változásoknak” – nyilatkozta Urs Breitenmoser, az IUCN macskafélékkel foglalkozó kutatója a nytimes.com-nak.

A nyúlpopulációt Spanyolország területén az elmúlt félszáz évben két komoly fertőző betegség is megtizedelte, a zsákmányállatok számának csökkenésével pedig a hiúzok száma is radikálisan visszaesett: 2002-ben mindösszesen 100 vadon élő példányt tartottak nyilván, ezzel az egyik legveszélyeztetettebb ragadozónak számított Európában.

Fotó: www.lynxexsitu.es

Az Ibériai Hiúz Program keretében a macskaféle fogságban való szaporítása, majd szabadon bocsátása mellett a zsákmányául szolgáló nyulak visszatelepítésére, mesterséges nyúlüregek kialakítására, illetve az autóutak környékén a hiúzok biztonságos mozgását segítő átjárók kiépítésére is sor került.

A projekt sikere Miguel Ángel Simón programvezető szerint annak is köszönhető, hogy nagyobb testű északi rokonaihoz hasonlóan egy tetszetős macskaféléről van szó,

ráadásul a medvével vagy a farkassal ellentétben nem szálka az állattartók szemében sem, sőt: a mezőgazdasági kártevőnek számító nyulak fogyasztása miatt népszerűségnek is örvend.

Ibériai hiúz Fotó: www.lynxexsitu.es/Wikimedia Commons

A szakemberek a program megvalósítása során hangsúlyt fektetnek arra, hogy a nagy anyagi és emberi erőbefektetés árán szaporított állatok megóvása iránt a helyi közösséget is elkötelezetté tegyék: a hiúzok általános iskolai osztályoktól kapnak nevet, és minden alkalommal szabályos népünnepély keretében bocsátják őket szabadon. 

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam