2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Egy válogatós vadász megpróbáltatásai véget érhetnek

Megmenekülni látszik a kihalástól az ibériai hiúz. Az Európai Unió LIFE programjának keretében finanszírozott fajmentő programnak hála az elmúlt másfél évtized alatt ötszörösére sikerült növelni a vadon élő egyedek számát.

„Egy ragadozó, amely ennyire speciális étrendet alakít ki, mint a kizárólag nyulakra vadászó ibériai hiúz, mindig kiszolgáltatottabb az ökológiai változásoknak” – nyilatkozta Urs Breitenmoser, az IUCN macskafélékkel foglalkozó kutatója a nytimes.com-nak.

A nyúlpopulációt Spanyolország területén az elmúlt félszáz évben két komoly fertőző betegség is megtizedelte, a zsákmányállatok számának csökkenésével pedig a hiúzok száma is radikálisan visszaesett: 2002-ben mindösszesen 100 vadon élő példányt tartottak nyilván, ezzel az egyik legveszélyeztetettebb ragadozónak számított Európában.

Fotó: www.lynxexsitu.es

Az Ibériai Hiúz Program keretében a macskaféle fogságban való szaporítása, majd szabadon bocsátása mellett a zsákmányául szolgáló nyulak visszatelepítésére, mesterséges nyúlüregek kialakítására, illetve az autóutak környékén a hiúzok biztonságos mozgását segítő átjárók kiépítésére is sor került.

A projekt sikere Miguel Ángel Simón programvezető szerint annak is köszönhető, hogy nagyobb testű északi rokonaihoz hasonlóan egy tetszetős macskaféléről van szó,

ráadásul a medvével vagy a farkassal ellentétben nem szálka az állattartók szemében sem, sőt: a mezőgazdasági kártevőnek számító nyulak fogyasztása miatt népszerűségnek is örvend.

Ibériai hiúz Fotó: www.lynxexsitu.es/Wikimedia Commons

A szakemberek a program megvalósítása során hangsúlyt fektetnek arra, hogy a nagy anyagi és emberi erőbefektetés árán szaporított állatok megóvása iránt a helyi közösséget is elkötelezetté tegyék: a hiúzok általános iskolai osztályoktól kapnak nevet, és minden alkalommal szabályos népünnepély keretében bocsátják őket szabadon. 

Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Madarak és a víz” fotóverseny