2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őshonos fafajainkat sem kíméli a klímaváltozás

A téli jegesedés, a tavalyi áprilisi hóesés is megtizedelte a faállományt. Egy ilyen, mindössze pár napig fennálló időjárási szélsőség évtizedes nyomot hagy az erdőben. Elsősorban a fiatal bükkösök szenvedik meg a szélsőséges időjárást, de a fenyőerdők is pusztulnak.

A klímaváltozás a Bükk és a Mátra erdőire is hatással volt. Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője elmondta, többhektáros területeken okozott károkat a tavalyi havazás és a nagy szelek. Egyes részeken erdőfelújítási kötelezettség keletkezett – tette hozzá. Az érintett állományok helyén őshonos fafajokkal újítják fel az erdőt, ezek a munkák idén tavasszal is folytatódnak.

A hó súlyától és a széltől megroppant fák Bükkszentkereszt határában 2017. április 21-én
Fotó: MTI/Vajda János

A klímaváltozás hatásait nem mindig érzékeljük közvetlenül, de abnormális jelenség az áprilisi 24-26 fok, csakúgy, mint a tavalyi mínusz öt fok és a többcentis hó. Az állományt mindkét szélsőséges időjárási körülmény megviseli, azonban a csapadék hektikus változása okozza a legtöbb kárt a szakember szerint. 

Dudás Béla hozzátette: Az erdők immunrendszerén kell javítani, ami az őshonos fajok megőrzésével és a sokszínű fajösszetétellel érhető el.

Bükkös erdő Som-bokor közelében Fotó: Susulyka/Wikimedia Commons

A tölgyesek genetikai tartalékai jelentősek, az ebben rejlő lehetőségeket ki kell használni – hangsúlyozta a vezető. Hozzátette: az erdősítés azért is komoly folyamat, mert munkaerőhiányban szenvednek, és a változó időjárás sem segíti a munkájukat.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam