2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felismered, mi nyílik most a kertedben?

Az elhúzódó tél miatt a kora márciusi virágok egy hónap késéssel nyílnak, vegyülve az áprilisi növényekkel, ezért ezen a tavaszon igazán színes és illatos virágkavalkádban lehet részünk a városban sétálva, az erdőt járva, vagy csak ha kimegyünk a kertbe egy kicsit. De vajon melyik a meténg? Hát a fürtös gyöngyike?

meténg

A meténg Európában, Északnyugat-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában őshonos, a növénynemzetség tudományos neve a latin vincire („megkötni, megbéklyózni”) szóból származik. Két fajtája, a nagy és a kis meténg sok kert dísze, mivel kúszó hajtásaikkal gyorsan terjednek, gyakran talajtakaróként is alkalmazzák.

tavaszi hérics

Védett növényfaj. Főként száraz gyepeken, legelőkön, kaszálókon fordul elő. Európa középső és déli részétől egészen a Nyugat-szibériai síkságig honos. Mérgező növény, erősebb főzete szívmegállást okozhat.

ibolya

Az ibolya az ibolyafélék családjának névadó és egyben legnagyobb nemzetsége mintegy négyszázötven fajjal. Fajai az Andoktól Új-Zélandig megtalálhatóak.

tavaszi kankalin

A tavaszi kankalin Magyarországon őshonos növényfaj, nevének latin jelentése „tavasszal az első”. A legnagyobb számban az Északi-középhegységben fordul elő. Gyógynövényként is ismert, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik.

odvas keltike

Az odvas keltike (vagy más néven hüvelykes földfüstje, kakasláb, lyikas ír, tavaszi gerezdeske, üres földfüstfű) főként gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, ligeterdőkben él. A tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli. Gyógyszeripari készítmények alapanyaga. Központi idegrendszert bénító hatású, nyugtatókban fordul elő, csak orvosi ellenőrzés mellett használható.

leánykökörcsin

A leánykökörcsin Magyarország számos tájegységén megtalálható növényfaj. Egyedei fellelhetők többek közt a Gödöllői-dombság, a Keszthelyi-fennsík, a Kisalföld, valamint az Aggteleki-karszt és a Cserhát területén is. Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics. Mérgező növény.

fürtös gyöngyike

Száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben közönséges, de kertek díszeként is termesztett, hagymás növény. Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jáczint, pézsmabimbó, szentgyörgyvirág.

százszorszép

A százszorszép csaknem egész Európában elterjedt. A rétek, mezők, parkok kiöregedő gyepjének gyakori virága. A félárnyékos vagy napsütéses helyeket, a kövér, agyagos talajt kedveli. Az őshonos flórából legrégebben betelepült kerti virágok egyike. Dísznövényként termesztett változatai is léteznek, ezek szirmai tömöttebbek, színük fehér, vörös, lila is lehet.

salátaboglárka

Dombvidéki és hegyvidéki nedves réteken, sövényekben, a ritkás és nedves lombos erdőkben, patakok mellett fordul elő, sokszor tömegesen. William Wordsworth angol költő kedvelt virága, három versének is témája volt. Virágzás előtt szedett fiatal leveleit salátának eszik.

Neked ajánljuk
Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket A sokhasznú mézontófű (videó) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam