2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját

A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját egy új tanulmány szerint. 

Érzékeny harmónia

A természetben az egyik legfontosabb tényező a megfelelő időzítés. A sikeres beporzáshoz például egyszerre kell virágozniuk a növényeknek és jelen lenniük a méheknek, a vándorsólymoknak ugyanakkor kell bizonyos helyen lenniük, mint amikor zsákmányállataiknak. Sok esetben azonban a globális felmelegedés megbolygatja ezt az érzékeny rendszert.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban bemutatott tanulmány az első globális elemzés ebben a témában: 88 olyan faj biológiai időzítésének eltéréseit vizsgálja, melyek léte egy másik életformától függ.

Vadászó vándorsólyom Fotó: Juan Lacruz/Wikimedia Commons

Az eredmények szerint a fajok átlagosan évtizedenként hat nappal térnek el a szinkronitástól, ugyanakkor vannak olyan fajpárok, amelyek közelebb kerülnek egymáshoz.

Nincs semmi arra utaló jel, hogy ez a folyamat le fog lassulni vagy meg fog állni a jövőben – mondta Heather Kharouba, a tanulmány vezető szerzője, az Ottawai Egyetem ökológusa.

A planktonoktól a szarvasokig

Az egyik leginkább szemmel látható és legkritikusabb ilyen jelenség a Washington államban lévő Washington-tóban zajlik, ahol az elmúlt 25 évben tapasztalt eltolódás hatására a növényi fitoplankton 34 nappal korábban virágzik, mint az ezzel táplálkozó zooplankton. Ez azért fenyegető helyzet, mert a tápláléklánc legalján okoz zűrzavart – mondta Kharouba.

A Washington-tó az Egyesült Államokban Fotó: Ruoyun Huang/Wikimedia Commons

Grönlandon bizonyos növények jóval korábban virágoznak, így nagyon sok, szokásos időben születő rénszarvasborjú elpusztul, mert nincs számukra elég táplálék – fejtette ki a szakértő.

A hőmérséklet melegedésével a legtöbb faj korábbra időzíti bizonyos tevékenységeit, az egymástól függő fajok azonban nem mindig ugyanabban az ütemben változtatnak.

A rénszarvasok a hó alatt keresnek táplálékot Fotó: Pixabay.com
Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam