2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gólyaszerelem a Gemencben – Tóbiás és Sára története

2018-ban is elsőként érkezett haza Afrikából Tóbiás, a leghíresebb magyar gólya. Március 2-án 5 órakor szállt le fészkére a Gemenc ikonikus madara, aki még fiókaként kapta meg gyűrűjét 1999-ben. Ő a legöregebb ismert, vadon élő fekete gólya az országban. A fekete gólyák Szudánból indulva a Jordán folyó térségének érintésével térnek vissza az öreg kontinensre.

A magyar madártani szakemberek közel húsz éve követik nyomon Tóbiás életét. Párjával, Sárával 2011-ben raktak fészket a Keselyűsben, amelyben évről évre újabb fiókák keltek ki a tojásokból: csupán az elmúlt négy évben tíz utódot neveltek fel együtt. A gólyapár mindennapjaiba 2013 óta egy fészekkamera segítségével is bepillanthatunk.

2018-ban Tóbiás március 2-án érkezett meg gemenci fészkére, a videón a hazatérés pillanata látható

Idén márciusban egy erősen megrongálódott fészek és zord, szélsőséges időjárás várta Tóbiást Magyarországon. Nem elég, hogy hófödte fák fogadták, alig érkezett meg a szebb napokat látott fészekhez, ónos eső, majd újabb hó is esett: az éjszakát a fészkén töltő madarat reggelre jégpáncél borította.

Ráadásul Sára érkezése is váratott magára: Tóbiás a várakozás napjaiban egyedül fogott neki a fészek újjáépítésének. Tíz nappal később, március 12-én reggel 9 órakor, végre a párja is megérkezett – ekkor már látszottak a jól végzett munka első eredményei, kettejük számára is elég nagy volt a napról napra szépülő fészek.

Így fogadta tavaly tavasszal Tóbiás Sárát a hosszú repülés után

A két madár együtt folytatta a – nászrepülésekkel tarkított – munkát: bő egy hét alatt végeztek is a fészek csinosításával, amelyben március 29-én aztán az első tojás is megjelent, amelyet aztán még három követett. Tóbiás és Sára azóta felváltva kotlanak a tojásokon, várva, mikor kelnek ki a fiókák.

Tóbiás gondos szülőként kotlik a tojásokon, míg Sára élelemre vadászik

Akit érdekel, mi történik most a fészek körül, itt nézheti meg.

Neked ajánljuk
A nap képe: Ritkán látott pillanatok egy gólyacsapatról (képgaléria) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam