2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbetegednek a műanyagszeméttől a korallszigetek

A korallszigeteket 11 milliárd műanyaghulladék-darab szennyezi és betegíti. Olyan ez, mintha a korall üszkösödni kezdene. Pedig a korallok szén-dioxid-elnyelők, tehát kulcsfontosságúak a Föld jövőbeli klímája szempontjából is.

Az amerikai Cornell University tudósai 125 000 korallt vizsgáltak meg a Csendes-óceán ázsiai régiójában. Arra jutottak, hogy a műanyaggal szennyezett korallok 89 százaléka szenved betegségtől, míg a műanyaghulladékot nem tartalmazó koralloknak csak 4 százaléka.

Fotó: Pixabay.com

Ez alapján valószínűsíthető, hogy a megbetegedést a plasztikszemét okozza.

A tudósok feltételezik, hogy az éles műanyag tárgyak elvágják a korallokat, a simább darabok pedig egyszerűen felhalmozódnak a korallok felszínén, s akadályozzák a fény és oxigén felvételét.

Amint a korall megfertőződik valahol, az egész kolóniára átterjed a megbetegedés. Olyan ez, mint az üszkösödés. Ebben a térségben található a világ korallszigeteinek közel fele.

A korallok – az óceánok más mészvázú organizmusaihoz hasonlóan – üvegházgáz-elnyelők Fotó: Marisa Roman/Flickr

Évente legalább 8 milliárd tonna műanyagot hajítunk szisztematikusan a tengerekbe, ahol az a nap és a sós víz hatására töredezni kezd, apró darabokra hull. Egyes ázsiai országokban a kukásautó eleve a tengerhez viszi a hulladékot, nem a szeméttelepre.

A városoktól és partoktól távolabbi korallszigetek állapota valamivel jobb; de a globális felmelegedéstől, a savasodó tengerek romboló hatásától ezek sem tudnak elmenekülni.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam