2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Planktont neveztek el A kék bolygó című sorozatról

Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán „lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja. Az apró, növényszerű organizmus a tengeri ökoszisztéma egyik kulcseleme, amely a Syracosphaera azureaplaneta hivatalos nevet kapta, amely a kék bolygó latin megfelelője – írja a BBC hírportálja.  

Az egysejtű algát az Atlanti-óceán déli részén gyűjtötték be, de világszerte megtalálható az óceánokban. A University College London (UCL) kutatói a névadással Sir David Attenborough és a dokumentumfilmet készítő csapat előtt fejezték ki tiszteletüket.

A kék bolygó plankton Forrás: www.ucl.ac.uk

Sir David Attenborough a UCL-en járt a felújított földtudományi tanszék megnyitásán, amikor ünnepélyesen értesítették a névadásról. Mint mondta, a gesztus „nagy megtiszteltetés” a számára, és nagyon örül annak, hogy ezzel segíthet felhívni a figyelmet a planktonok fontosságára.

„Ha elmondanám az igazságot, hogy a fitoplankton – az óceánokban oxigént termelő zöld plankton – sokkal fontosabb a légkör számára, mint az összes esőerdő, az emberek megdöbbennének”

– mondta. 

A kék bolygó plankton mindössze 10 mikron átmérőjű, egy emberi hajszál átmérője ennek hétszerese. Csak néhány napig él, de ez alatt a rövid idő alatt hihetetlen bonyolultságú és szépségű alakzatokat ölt.

Számos fajt neveztek már el Attenborough-ról – köztük egy ritka trópusi pillangót és egy röpképtelen indonéz bogarat.

Euptychia attenboroughi Fotó: Wikimedia Commons

Más élőlények is kaptak nevet hírességekről: egy lódarázs például Beyoncé, egy majomfaj John Cleese komikus, egy leveli béka pedig Károly herceg nevét viseli. A kék bolygó plankton azonban az első, amely egy televíziós sorozatról kapta nevét.
James Honeyborne, A kék bolygó 2. producere elmondta:

„a fitoplanktonok, bár nagyon aprók, az óceáni élet alapját jelentik. Táplálékai a kis halaktól kezdve az óriási bálnákig rengeteg élőlénynek, segítenek megőrizni a vizek, így az egész bolygó egészségét.”

„Úgy érezzük, a planktonok a sorozat láthatatlan sztárjai. Apró méretük miatt rejtve maradnak, de ezek az óceán dobogó szíve, mivel táplálékot jelentenek és szenet pumpálnak a sekély vizekből a mély óceánba” – tette hozzá Paul Bown, a UCL professzora.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam