2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer kék pingvin pusztult el Új-Zéland partjainál

Több ezer kék pingvin pusztult el Új-Zéland partjainál az elmúlt hónapokban, számolt be az MTI alapján az index.hu. Vélhetően a víz hőmérsékletének hirtelen emelkedése okozta az állatok halálát. Bár az elhullott állatok száma magas, maga a jelenség nem szokatlan.

Graeme Taylor pingvinszakértő szerint néhány évtizedenként előforduló jelenségről van szó, amelyre legutóbb 1998-ban volt példa.

Most a legtöbb pingvinre Új-Zéland keleti partvidékén, többek között a Plenty-öbölnél bukkantak. A feltételezések szerint a pingvinek elhullása az El Niño és a La Niña éghajlati jelenségek okozta hőmérséklet-ingadozásokkal függ össze.

A kék pingvin, más néven törpe pingvin (Eudyptula minor) egyébként a világ legkisebb pingvinfaja. Általában 40 centiméteresre és mindössze egy kilogrammosra nő meg. Új-Zélandon és Tasmánia szigetén fordul elő Fotó: Takver/ Wikimedia Commons

Taylor szerint a párzási időszakban az El Niño hatása érvényesült, ekkor a hűvösebb vízben sok a táplálék, ami sikeres költési időszakot eredményezett. Tavasszal azonban a La Niña miatt a víz gyorsan felmelegedett, a hűvösebb áramlatok a bennük lévő tápanyaggal együtt mélyre kerültek. A pingvinekkel vélhetően az éhség végzett.

Neked ajánljuk
Stabil a kenyai elefántpopuláció Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot Hollandiában Kutyatár vagy könyvtár? Ez is, az is! Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Lengemesék újra a mozikban
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam