2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újraindul a bálnavadászat Izlandon

Két év szünet után idén nyáron újra vadásznak közönséges barázdás bálnára Izlandon. Az északi szigetország egyetlen, barázdásbálnára is vadászó halászati vállalata, a Hvalur Hf közölte, hogy a második legnagyobb bálnafaj 191 példányának elejtésére kapott engedélyt.

A külföldi tiltakozások ellenére Izland nem tartja magát az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratóriumhoz, a barázdásbálnán kívül csukabálna kereskedelmi célú vadászatát is engedélyezi. A csukabálna a legkisebb a hét nagy bálnafaj közül, legfeljebb 11 méteresre és 8 tonnásra nő meg. A közönséges barázdásbálna, a Balaenoptera physalus 24 méteresre és 45-64 tonnásra is megnőhet.

Barázdásbálna Fotó: Wikimedia Commons

A Hvalur Hf az elmúlt két évben csak azért nem vadászott barázdásbálnára, mert akadályok tornyosultak a fő exportpiacán, Japánban történő értékesítés előtt. A cég vezetője azt mondta a Morgunbladid című lapnak, hogy reményei szerint idén már nem lesz akadálya a japán exportnak.

„A vadászat június 10-én indul” – közölte a cég elnök-vezérigazgatója, Kristjan Loftsson.

A halászati vállalat közölte, a vadászati szünet elmúlt két évében kutatásokat kezdett az Izlandi Innovációs Központtal és az Izlandi Egyetemmel közösen arról, hogy miként lehet kivonni a barázdásbálna húsából táplálékkiegészítőt a vérszegénység kezelésére, és miként lehet felhasználni orvosi célokra a barázdásbálnából nyert zselatint – számolt be az MTI alapján a 24.hu.

Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében Meghosszabbította országos fotópályázatát a Budakeszi Vadaspark Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam