2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért esznek műanyagot a tengeri állatok?

Sok állat a valódi táplálék helyett is inkább az emberek szemetével eszi magát halálra – számolt be a BBC nyomán a nepszava.hu. A műanyag nem csak a látványa miatt étvágygerjesztő számukra: a szaga, a tapintása és a hangja is a megszokott táplálékukat idézi.

Nemrég David Attenborough számolt be egy interjúban arról, hogy filmforgatás közben tanúja volt, amint egy albatrosz több ezer kilométert repült azért, hogy fiókáit bőségesen megetethesse: műanyaggal. A tengeri uborkák étrendjében 138-szor annyi műanyag van, mint amennyit a tengerfenéken szétszórt szemét gyakorisága indokolna.

Albatroszfióka próbálja elfogyasztani a felkínált tengeri hulladékot Fotó: Holly Richards (U. S. Fish and Wildlife Service)/Flickr

A sort lehetne folytatni: nyilvánvaló, hogy az állatok valamiért nagyon szeretik a tengeri hulladékot.

„Van egy félreértés, miszerint ezek az állatok buták, és egyszerűen azért eszik a műanyagot, mert az ott van. Ez nem igaz”

– magyarázza Matthew Savoca, a NOAA halászattudományi központ kutatója. Szerinte a jelenség okát abban kell keresni, hogy egész másként érzékelik a világot például a tengeri madarak vagy halak, mint az emberek.

Savoca kutatásai alapján sok esetben a szaga álcázza ételként a műanyagokat. Az óceánokban lebegő darabokon megtelepszik ugyanis az alga, és amikor ezt az algát apró rákok eszik – amelyek sok állat kedvenc ételei –, a műanyag az ő szagukat veszi át.

Szemetes tengerpart Észak-Norvégiában (2010. április) Fotó: Bo Eide/Flickr

A bálnák szintén gyakran válnak a műanyagevés áldozataivá – ők hangokkal, echolokációval keresik táplálékukat –, érzékelésüket szintén könnyedén megtéveszti az emberek által szétszórt szemét.

A fiatal teknősök a fehéret, a viharmadarak a vörös műanyagokat szeretik, mondta Qamar Schuyler, az ausztráliai Queensland Egyetem kutatója. Ő főként a teknősök – emberekétől sokban eltérő – látását vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy az ő szemükben valószínűleg medúzának látszik a szemetünk.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam