2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképzelhető, hogy a tehén lesz a legnagyobb szárazföldi emlős?

Amikor több tízezer évvel ezelőtt az ember kivándorolt Afrikából, elpusztította a nagy testű emlősöket. Ha ez a folyamat folytatódik, néhány évszázadon belül a szarvasmarha lehet a legnagyobb emlős a Földön – vetik fel tanulmányukban amerikai kutatók az index.hu beszámolója szerint.

A hominidák, köztük a Neander-völgyi ember és rokonai elterjedése Afrikából egybeesett az olyan emlősök kihalásával, mint a mamut, a kardfogú tigris vagy az óriás tatu.

„Nagyon világos folyamatot fedezhetünk fel az állatok nagyság szerinti kihalásában, amely az emberfélék Afrikából való kivándorlása nyomán következett be”

– mondta Felisa Smith, az Új-mexikói Egyetem kutatója, a Science című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Mamutot ábrázoló barlangrajz a rouffignaci barlangból Fotó: Wikimedia Commons

Az emberek a húsért vették célba ezeket az állatokat, miközben a kisebb testűek, köztük a rágcsálók megmenekültek, írták a kutatók az elmúlt 125 ezer év tendenciáit elemző tanulmányukban. Kimutatták például, hogy az ember megérkezése után Észak-Amerikában a szárazföldi emlősök átlagos testtömege 98 kilogrammról 7,6 kilogrammra zsugorodott.

„Ha ez a trend folytatódik, pár száz év múlva a maga 900 kilójával a házi tehén lehet a legnagyobb állat a Földön”

– vélik a szakemberek. Ez olyan állatok kipusztulását jelentheti, mint az elefánt, a zsiráf vagy a víziló. 

Fotó: Pixabay.com

Más kutatók azonban megkérdőjelezik az elméletet, emlékeztetve a fajmegőrzési erőfeszítésekre. Thomas Brooks, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vezető kutatója arra emlékeztet: más kutatások szerint éppen a nagy testű emlősök – mint például az elefánt – élveznek nagyobb védettséget a természetvédelmi területeken, és nem a kisebbek. 

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam