2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Májusban idézhetik bíróság elé Magyarországot is a légszennyezettség miatt

A korábbi bejelentéssel szemben később, csak májusban viheti bíróság elé az Európai Bizottság (EB) a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt az érintett kilenc uniós tagállamot, köztük Magyarországot.

A brüsszeli testület eredetileg azt közölte, hogy megfelelő válaszlépések hiányában már március közepén az Európai Bíróság elé viszi azon államokat – Csehországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot, Romániát, Spanyolországot és Szlovákiát –, amelyekkel szemben második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás, most azonban a sűrű napirendre hivatkozva májusra halasztották a döntést.

Szmog Budapest felett a Gellért-hegyről fotózva 2015. november 7-én Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A ClientEarth nevű környezetvédelmi szervezet csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. „Ha a bizottságot valóban érdekli az európaiak egészsége, akkor legfőbb ideje, hogy a nyilatkozatokat tettek kövessék” – szögezték le közleményükben.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak – közölte korábban az Európai Bizottság. 

Neked ajánljuk
Megszámolták a Duna szigeteit „az értől az óceánig” Németországban már tudják: a pillangók szépsége illanóbb, mint hittük... Környezettudatos döntés vásárláskor Egyre több magyar cég csatlakozik a Körforgásos Gazdaság Platformhoz A világ legintelligensebb madara
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam