2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ázsiai elefántok bőre iránti kínai kereslet egyre súlyosabb fenyegetést jelent az állatokra

Az ázsiai elefántok bőréből készült termékek iránti kínai kereslet még az elefántcsont-kereskedelemnél is súlyosabb fenyegetést jelent az állatokra nézve, mivel az orvvadászok minden útjukba kerülő ormányost legyilkolnak, nem csupán azokat, amelyeknek agyaruk van – figyelmeztetett egy brit állatvédő szervezet.

Az Elephant Family nevű csoport szerint jelenleg Mianmarban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az elmúlt négy évben egyre nagyobb méreteket öltött az ázsiai elefántok bőrének illegális kereskedelme. A szervezet hangsúlyozta, hogy ha a probléma tovább súlyosbodik, akkor az állatok a természetes élőhelyeik felén kipusztulhatnak – számolt be az MTI nyomán a magyaridok.hu.

Indiai elefánt Fotó: Yathin S. Krishnappa/Wikimedia Commons

Nyolc évvel ezelőtt négy elefánttetemet találtak a hatóságok a mianmari vadonban, míg három évvel később már 26-ot, 2016-ban pedig 61-et.

A délkelet-ázsiai ország kormánya elismerte:

voltak évek, amikor az elefántpusztulások aránya elérte a teljes populáció 30 vagy még magasabb százalékát.

„Az Ázsiában élő elefántok populációi egyre töredezettebbek, és sokan közül törékenyek” – mondta Belinda Stewart-Cox, az Elephant Family munkatársa a szervezet bangkoki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: „egy olyan kereskedelem, amely kortól és minden egyéb tényezőtől függetlenül minden elefántra veszélyt jelent, pusztító hatással lehet ezen veszélyeztetett, lassan szaporodó állatok kis méretű, szinte védtelen populációira”.

Bőréért lemészárolt elefánt teteme Fotó: http://elephant-family.org

Az elefántok porrá zúzott bőrét a kínai hagyományos orvoslás egyik alapanyagaként használják gyomorproblémák és bőrfertőzések kezelésére, de nyakláncok, karkötők és egyéb ékszerek készítéséhez használt gyöngyöket is előállítanak belőle.

Mianmarban legkevesebb kétezer elefánt él vadon és több mint hatezer fogságban. Az ázsiai elefántok populációja az elmúlt évszázadban 90 százalékkal csökkent.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam