2019. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét Bugacon

Határon átnyúló együttműködési programmal növelik a kihalással veszélyeztetett kígyófaj élőhelyét Bugacon. A rákosi vipera a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb faja: vadon élő állományát alig több mint ötszáz példány körülire becsülik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának MTI-hez eljuttatott közleményéből az is kiderül, hogy ez az alfaj a Kárpát-medencében csak Erdélyben és Magyarországon fordul elő. Hazánkban mára csak a Hanság és a Kiskunság gyepein, legelőin maradt fenn. A Kiskunságban Dabas, Táborfalva és Kunpeszér környékén, illetve a Bugac-Bócsa pusztákon lelhetőek fel populációi.

Rákosi vipera Fotó: Pellinger Attila/Wikimedia Commons

A rákosi viperának Bugacon két élőhelye maradt: a Nagypusztán és az egykori katonai lőtéren. A két területet viszont egy csaknem húszhektáros, zömmel akácból és erdei fenyőkből álló erdő választja el egymástól.

Az apró termetű kígyóknak az erdő áthatolhatatlan akadályt jelent, így a két populáció nem tud keveredni egymással.

A most indult Interreg-IPA Magyarország–Szerbia projektben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolatot teremt a két terület között. Így nemcsak újra összeköttetésbe kerülnek a viperapopulációk, hanem megnövelik az élőhelyüket is.

A pályázati program során tizenhárom hektárnyi akácos-fenyves erdőt előbb átminősítenek, majd kitermelik, meghagyva az őshonos, hazai fafajokat. Az így kialakított fás legelőn a fenyőtűavar eltávolítása után fűmagfelülvetéssel segítik elő a gyep regenerációját.

A projekt célja a pannon régió két meghatározó állatfaja, a rákosi vipera és a túzok megőrzése a két ország területén.

Túzok Fotó: Francesco Veronesi/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A repülő mókusok új faját azonosították kínai tudósok Veszélyeztetett madár költése miatt marad el egy zenei fesztivál az Egyesült Államokban Jane Goodall Szegedre látogat Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez Amikor megfordítjuk az esernyőt
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam