Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét Bugacon

Határon átnyúló együttműködési programmal növelik a kihalással veszélyeztetett kígyófaj élőhelyét Bugacon. A rákosi vipera a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb faja: vadon élő állományát alig több mint ötszáz példány körülire becsülik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának MTI-hez eljuttatott közleményéből az is kiderül, hogy ez az alfaj a Kárpát-medencében csak Erdélyben és Magyarországon fordul elő. Hazánkban mára csak a Hanság és a Kiskunság gyepein, legelőin maradt fenn. A Kiskunságban Dabas, Táborfalva és Kunpeszér környékén, illetve a Bugac-Bócsa pusztákon lelhetőek fel populációi.

Rákosi vipera Fotó: Pellinger Attila/Wikimedia Commons

A rákosi viperának Bugacon két élőhelye maradt: a Nagypusztán és az egykori katonai lőtéren. A két területet viszont egy csaknem húszhektáros, zömmel akácból és erdei fenyőkből álló erdő választja el egymástól.

Az apró termetű kígyóknak az erdő áthatolhatatlan akadályt jelent, így a két populáció nem tud keveredni egymással.

A most indult Interreg-IPA Magyarország–Szerbia projektben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolatot teremt a két terület között. Így nemcsak újra összeköttetésbe kerülnek a viperapopulációk, hanem megnövelik az élőhelyüket is.

A pályázati program során tizenhárom hektárnyi akácos-fenyves erdőt előbb átminősítenek, majd kitermelik, meghagyva az őshonos, hazai fafajokat. Az így kialakított fás legelőn a fenyőtűavar eltávolítása után fűmagfelülvetéssel segítik elő a gyep regenerációját.

A projekt célja a pannon régió két meghatározó állatfaja, a rákosi vipera és a túzok megőrzése a két ország területén.

Túzok Fotó: Francesco Veronesi/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Jól van a világ egyetlen ismert albínó orangutánja a borneói esőerdőben (videókkal) A koalák veszélyeztetett fajként való besorolását sürgetik az állatvédők A vadonban több mint 15 éve kihaltnak vélt csigafajt telepítenek vissza a Bermuda-szigetekre Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam