2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen felgyorsult az északi-sarki orosz gleccserek zsugorodása az elmúlt évtizedben

Az Oroszország Északi-sarkvidékének gleccsereit vizsgáló geofizikusok kimutatták, hogy a jégtömeg esetében az elmúlt évtizedben csaknem kétszer akkora volt a jégveszteség, mint az előző hatvan évben – számolt be az MTI.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsoport a Barents- és a Kara-tengeren elterülő Ferenc József-földre összpontosította kutatásait, a szigetcsoportról készült nagyon nagy felbontású műholdfelvételeket elemezve.

„A gleccserek mind kiterjedésüket, mind vastagságukat tekintve zsugorodnak. Tanúi vagyunk a jégveszteség közelmúltbeli növekvő felgyorsulásának, ha azt összehasonlítjuk a hosszú távú jégveszteséggel. A korábban véltnél jóval gyorsabban változik a jégtömeg. A hőmérséklet-emelkedés gyorsabban változtatja meg az Északi-sarkvidéket, mint a világ bármely más részét”

– idézte Whyjay Zhenget, a Cornell Egyetem geofizikusát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ferenc József-föld Fotó: Christopher Michel/flickr

1953 és 2010 között évente átlag 18 centimétert veszített kiterjedéséből a jégtömeg. 2011 és 2010 között évente 32 centimétert, ami évi 4,43 gigatonna vizet jelent – közölte a kutató.

Az Északi-sark az elmúlt évtizedekben melegszik, de a gleccserek különbözőképpen reagálnak a felmelegedésre. Az Észak-Kanadában végzett korábbi kutatások azt mutatták, hogy a térség gleccserei gyorsabban zsugorodnak, mint az észak-oroszországiak. 

A Ferenc József-föld gleccsereinek gyorsabb zsugorodása 2011–2015-ben valószínűleg az óceán hőmérsékletének megváltozásához köthető

– mondta Matt Pritchard, a Cornell Egyetem professzora.

Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője A közösségi oldalakon virágzik az illegális állatkereskedelem Nyári estékre... Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam