2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás ellen csak az erdőkkel együtt vehetjük fel a versenyt

Az éghajlati tudományok matematikája azt mutatja, hogy a párizsi klímaegyezmény két Celsius-fokos hőmérsékleti határértékének tartásához létfontosságú lenne az oxigéntermelő erdők fenntartása és növelése.

Növekvő összefogás az erdők védelmében

Az országok és vállalatok közös fellépésére van szükség ahhoz, hogy csökkenjen az erdők használatából eredő károsanyag-kibocsátás, és megvalósuljon egy fenntartható erdőgazdálkodás. Az ENSZ 2017-es bonni klímacsúcsán többek közt ezt hangsúlyozta Ecuador, Gabon és az elnökséget vállaló Fidzsi-szigetek is, amely országokhoz olyan cégek csatlakoztak, mint a népszerű csokoládéiról ismert Mars vagy a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cégének számító Walmart.

„Ezek az ökoszisztémák kiemelkedően fontosak a kis szigetfejlesztő államok számára, mert az éghajlatváltozás hatásait tekintve a leginkább veszélyeztetett nemzetek közé tartoznak”

– hangsúlyozta Aiyaz Sayed-Khaiyum, a Fidzsi-szigetek gazdasági és éghajlatváltozási minisztere. Hozzátette: „látnunk kell, hogy miközben jelentős előrelépést értünk el az egyes ökoszisztémák védelmében, és erősítettük rugalmasságunkat a változó éghajlattal kapcsolatban, szükségünk van minden egyes országra az erdők védelmében és azok rehabilitációja céljából.”

Beachcomber sziget, Fidzsi Fotó: p-a-t-r-i-c-k/flickr

Az éghajlati tudományok matematikája jelenleg azt mutatja, annak elérése, hogy az átlagos globális hőmérséklet-növekedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartsuk–lehetetlen az erdők gondozása nélkül.

A fák, növények és talaj révén ugyanis az erdők zárják magukba a légköri szennyeződéseket, miközben fotoszintézis útján biztosítják az oxigénforrást.

Tizedével kevesebb erdő maradt a világban

A pusztító, zabolátlan és illegális fakitermelés, erdőirtás megállíthatatlanul folytatódik a világban. Csak a tavalyi évben Új-Zéland méretű erdők tűntek el, és a folyamat megállíthatatlan.

Fotó: Pixabay.com

„Bolygónk erdőségei riasztó mértékben tizedelődtek meg” – jelentette ki Inger Andersen, a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) elnöke. „A párizsi megállapodással és a fenntartható fejlődés célkitűzéseivel összhangban drasztikus eszközökkel kell felvennünk a küzdelmet az éghajlatváltozás ellen.”

Hozzátette azt is, hogy az olyan természetalapú megoldások, mint például az erdők védelme és a kivágott erdőségek újraültetése és helyreállítása is hozzájárulhat ahhoz, hogy a hőmérséklet emelkedése 2 Celsius-fok alatt maradjon.

De ehhez a jelenleginél sokkal határozottabb, kollektív fellépésre van szükség.

Az Erdők védhetnek meg minket a szélsőséges időjárástól

„Az erdők nagyobb szerepet játszanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mint azt valaha is gondoltuk volna” – állítja Manuel Pulgar-Vidal, a WWF globális klímaváltozási és energiaügyi programjának vezetője.

Fotó: Pixabay.com

„Az erdők védelmével biztosítjuk például, hogy a fák továbbra is felszívják a légkörből származó károsanyag-kibocsátást, megvédjék az élővilág biológiai sokféleségét jelentő biodiverzitást, és megélhetést biztosítsanak számos, érintett népcsoport számára.”

„Én hiszek egy erős együttműködésben, valamint az állami és nem állami szereplők közötti azonnali és ambiciózus intézkedések erejében” – hangsúlyozta Manuel Pulgar-Vidal.

Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava A debreceni állatkertet segíti a Globus Újabb villany-pick-up a láthatáron!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam