2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kettős szorításban a tengeri teknősök

A tengeri teknősök azon fajok közé tartoznak, amelyeket a klímaváltozás és a tengerek elszennyeződése egyaránt súlyosan érint. Egy új amerikai kutatás eredményei ráadásul azt sejtetik, a kedvezőtlen környezeti feltételek még fokozhatják is egymás hatását. 

A Floridai Egyetemen végzett kutatás során az álcserepesteknősök fészkelőhelyeit vizsgálták: a Golf-áramlat mentén található, egykor kristálytiszta strandok homokjában mindenütt jelen volt a milliméteresnél kisebb darabokra töredezett műanyag, az úgynevezett mikroplasztik.

A Marine Pollution Bulletin című szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Mariana Fuentes kiemelte: az emberi népesség és a felhasznált források növekedésével párhuzamosan a tengerbe jutó hulladék mennyisége is nőtt, ugyanakkor a part menti területeket sokkal súlyosabban érinti a szennyezés.

A kutatás során Valencia Beckwith, a Floridai Egyetem Föld-, Levegő- és Óceántudományi Karának hallgatója 10 fészkelőhely mintáiban vizsgálta a mikroplasztik koncentrációját Fotó: Nagy János József

Ami a kutatókat igazán aggasztja, az a tény, hogy a teknősök fészkelőhelyeiként szolgáló dűnékben rendre nagyobb koncentrációban fordult elő a mikroplasztik.

Veszélyben az érzékeny inkubátorok?

Az aggodalomra az ad okot, hogy a műanyag viszonylag kis hőmérséklet-emelkedés esetén is nagy mennyiségű hőt képes megkötni.

Első lépések  – a homokban? Fotó: Jean-Lou Justine/Wikimedia Commons

Márpedig a hüllők esetében, így az álcserepesteknősnél is, a tojásokat körülvevő hőmérséklet határozza meg a leendő utód nemét.

Az elmúlt években számos kutatás figyelmeztetett a globális felmelegedés kockázataira a hüllők nemi arányainak megváltozásával kapcsolatban.

Annak megállapítására, hogy a műanyag jelenléte milyen koncentráció esetében válthat ki kedvezőtlen hatásokat a fészkek működésében, a kutatók tovább folytatják a vizsgálatokat.

Álcserepesteknős Fotó: Brian Gratwicke/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Műanyagszemétbe szorult tengeri teknősöket mentettek Bangladesben (videóval) 10 apróság, amivel megmentheted a Földet (videó) Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére Trendforduló: most először csökken a szénipar kapacitása
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam