Néhány korallfaj képes megbirkózni az óceánok elsavasodásának hatásaival
Néhány korallfaj képes arra, hogy szabályozza a vázának megépítéséhez szükséges kalcium mennyiségét, így alkalmazkodva az óceánok növekvő szén-dioxid-elnyeléséből adódó erőteljes savasodáshoz – állapították meg ausztrál kutatók.
Légszennyezésből vízszennyezés
A Nyugat-ausztráliai Egyetem munkatársa, Thomas DeCarlo szerint az óceánok elsavasodásának oka a légkörbe kerülő szén-dioxid növekvő mennyisége, amelynek negyedét az óceánok nyelik el. A vízben a szén-dioxid szénsavvá válik, amitől a víz pH-értéke csökken, és savasabb lesz.
„Ahogy a pH-érték csökken, az óceán összetételében bekövetkező változások egyre jobban megnehezítik a korallok számára kalcium-karbonát (mészkő) vázuk felépítését”
– fogalmazott a szakember, aki a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A kutató szerint az elsavasodásra válaszul a korallok vagy kisebb vázakat fognak építeni, vagy jóval több energiát kell majd belefektetniük vázaik megépítésébe.
Alkalmazkodók előnyben?
„Megnéztük, hogy a tengervíz különböző pH-értékei mellett a korallok miként szabályozzák azon speciális anyag kalciumszintjét, amelyből a vázukat építik” – magyarázta DeCarlo.
A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a Pocillopora damicornis faj képes növelni a kalcium mennyiségét, hogy ellensúlyozza a csökkent pH-érték negatív hatásait, és a megváltozott környezeti feltételek között is normális ütemben tudja építeni vázát. Ezzel szemben az Acropora youngeii faj képviselőinél nem emelkedik a kalciumszint csökkent pH-érték esetén, és a virágállatok a megszokottnál lassabban is építik vázukat.
„Az eredményeink azt sugallják, bizonyos korallfajok képesek ellenállni a savasodás hatásainak azáltal, hogy megváltoztatják belső kalciumszintjüket”
– fogalmazott DeCarlo.
A kutató szerint az eredményekből az is kiolvasható, hogy a korallzátonyok „összetétele” maradandó változásokon fog keresztülmenni a jövőben, ugyanakkor némi bizakodásra ad okot, hogy néhány korallfaj képes alkalmazkodni az óceánok elsavasodásához.
DeCarlo ugyanakkor hangsúlyozta, nehéz megbecsülni, hogy egy ilyen átalakulásnak mekkora ára lesz, „különösen, ha a savasodásnak való ellenállás sérülékenyebbé teszi a korallokat az olyan egyéb tényezőkkel szemben, mint a hőmérséklet emelkedése”.
