2018. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Néhány korallfaj képes megbirkózni az óceánok elsavasodásának hatásaival

Néhány korallfaj képes arra, hogy szabályozza a vázának megépítéséhez szükséges kalcium mennyiségét, így alkalmazkodva az óceánok növekvő szén-dioxid-elnyeléséből adódó erőteljes savasodáshoz – állapították meg ausztrál kutatók.

Légszennyezésből vízszennyezés

A Nyugat-ausztráliai Egyetem munkatársa, Thomas DeCarlo szerint az óceánok elsavasodásának oka a légkörbe kerülő szén-dioxid növekvő mennyisége, amelynek negyedét az óceánok nyelik el. A vízben a szén-dioxid szénsavvá válik, amitől a víz pH-értéke csökken, és savasabb lesz.

„Ahogy a pH-érték csökken, az óceán összetételében bekövetkező változások egyre jobban megnehezítik a korallok számára kalcium-karbonát (mészkő) vázuk felépítését”

– fogalmazott a szakember, aki a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A sokszínű korallok Fotó: Toby Hudson/Wikimedia Commons

A kutató szerint az elsavasodásra válaszul a korallok vagy kisebb vázakat fognak építeni, vagy jóval több energiát kell majd belefektetniük vázaik megépítésébe.

Alkalmazkodók előnyben?

„Megnéztük, hogy a tengervíz különböző pH-értékei mellett a korallok miként szabályozzák azon speciális anyag kalciumszintjét, amelyből a vázukat építik” – magyarázta DeCarlo.

A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a Pocillopora damicornis faj képes növelni a kalcium mennyiségét, hogy ellensúlyozza a csökkent pH-érték negatív hatásait, és a megváltozott környezeti feltételek között is normális ütemben tudja építeni vázát. Ezzel szemben az Acropora youngeii faj képviselőinél nem emelkedik a kalciumszint csökkent pH-érték esetén, és a virágállatok a megszokottnál lassabban is építik vázukat.

Pocillopora damicornis Fotó: Ahmed Abdul Rahman/Wikimedia Commons

„Az eredményeink azt sugallják, bizonyos korallfajok képesek ellenállni a savasodás hatásainak azáltal, hogy megváltoztatják belső kalciumszintjüket”

– fogalmazott DeCarlo.

A kutató szerint az eredményekből az is kiolvasható, hogy a korallzátonyok „összetétele” maradandó változásokon fog keresztülmenni a jövőben, ugyanakkor némi bizakodásra ad okot, hogy néhány korallfaj képes alkalmazkodni az óceánok elsavasodásához.

DeCarlo ugyanakkor hangsúlyozta, nehéz megbecsülni, hogy egy ilyen átalakulásnak mekkora ára lesz, „különösen, ha a savasodásnak való ellenállás sérülékenyebbé teszi a korallokat az olyan egyéb tényezőkkel szemben, mint a hőmérséklet emelkedése”.

Acropora youngeii – a savasodás egyik vesztese Fotó: Ed Lovell/coral.aims.gov.au
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Széndobálók” kerestetnek! – vetélkedő a Heinekennel „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából