2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötven év után visszatérnek az orrszarvúk Csádba

A vadászat miatt helyileg kihalt keskenyszájú orrszarvúk mintegy 50 év után ismét otthonra lelnek Csádban: a Dél-afrikai Köztársaság egyik nemzeti parkjából csütörtökön hat egyedet telepítenek át légi úton a közép-afrikai országba.

„Egy életképes és biztonságban élő orrszarvú-populáció létesítésével Csádban hozzájárulunk a rinocéroszpopuláció elterjedéséhez Afrikában, és egy olyan faj fennmaradásához, amelyet súlyosan veszélyeztet az orvvadászat” – hangoztatta Edna Molewa dél-afrikai környezetvédelmi miniszter.

Az 1970-es évek óta egyetlen orrszarvút sem láttak Csádban, az állat a térségben a vadászat miatt halt ki.

Költözés alatt Fotó: www.african-parks.org

Az állatok a Zakouma Nemzeti Parkban fognak élni. Az African Parks nevű civil szervezet, amely a nemzeti parkot működteti, számos rinocéroszt, oroszlánt telepített vissza Dél-Afrikából Ruandába, a közeljövőben pedig Malawiba fog oroszlánokat vinni.

„A Dél-afrikai Köztársaságban a fajmegőrzési program keretében elért sikereket felhasználva akarjuk újratelepíteni Afrika más térségeit”

– mondta el Andrew Parker, az African Parks igazgatója.

A szakemberek azt remélik, hogy a két bika és a négy nőstény egy tenyészcsordát fog alkotni, amely a keskenyszájú orrszarvúk legészakibb vadon élő populációja lesz Afrikában.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat Egy hónapig a növényeké a főszerep a MANK Galériában Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) A Tisza teljes hosszában feltérképezte a szeméthelyzetet a PET Kupa
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam