2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pakisztán felforrósodott, már április 30-án több mint 50 fok volt

Aki esetleg túl melegnek érzi a mostani, kora nyári időjárást Magyarországon, gondoljon Pakisztánra, ahol már márciusban 45 fokot mértek, és április utolsó napján 50 fok feletti értéket ért el a hőmérséklet. Szakértők szerint Pakisztán olyan ország, amelyet különösen erősen érint a klímaváltozás, illetve annak negatív hatásai.

Pakisztánban április 30-án, hétfőn megdőlt az áprilisi hőmérsékleti világcsúcs: az ország középső részén fekvő Nawabshah városában 50,2 fokot mértek. Áprilisban még soha, sehol nem volt ilyen hőség a Földön – erősítette meg a pakisztáni meteorológiai intézet a The Daily Mail összefoglalója szerint.

Ugyanezt írta a Twitteren Etienne Kapikian, a Meteo France munkatársa is. Beszámolók szerint a hőség megbénította a térséget,

az egyébként forró időjáráshoz szokott emberek közül, a Dawn nevű pakisztáni újság beszámolói szerint, Nawabshah városában és környékén többtucatnyian kaptak hőgutát.

A hőség és homok horizontja – úton Nawabshah felé Fotó: Mountainloverk2/Wikimedia Commons

Egy 2017-es lista alapján Pakisztán benne van abban a tíz országban, amelyek a legsebezhetőbbek a klímaváltozás miatt. Három éve Karacsiban több mint 1200 ember halt meg a hőhullám miatt, és meghaladta a 40 ezret azok száma, akik hőgutát kaptak.

Az előrejelzések szerint kiadósabb eső még mindig nem valószínű májusban Pakisztánban, a hőmérséklet várhatóan a normális szint felett marad, és nagy eséllyel alakulhatnak ki homokviharok, porviharok, amelyek még elviselhetetlenebbé teszik a klímát.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam