2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EP-képviselők mindenhol betiltanák a kozmetikai célú állatkísérleteket!

Az Európai Uniónak kezdeményeznie kell a kozmetikai célú állatkísérletek globális tilalmát – számolt be a nepszava.hu az MTI nyomán az Európai Parlament (EP) képviselőinek május 3-án nyilvánosságra hozott állásfoglalásáról.

Az Európai Unióban 2013 óta nem lehet ilyen állatkísérleteket végezni, azonban a világ országainak körülbelül 80 százaléka még mindig engedélyezi a kozmetikai célú állatkísérleteket és az ilyen termékek forgalmazását – derült ki az uniós parlament brüsszeli kétnapos plenáris ülésének csütörtöki zárónapján elfogadott állásfoglalásból.

A képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy az uniós rendszer nem tökéletes, ugyanis előfordul, hogy egy európai kozmetikai terméket előzetesen az EU-n kívül állatokon tesztelnek, és utána az eredményt az EU-n belül már jóval humánusabb módszerekkel ellenőrzik.

Nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok azokról a kozmetikumokról sem, amelyeket olyan harmadik országokból importáltak az unióba, ahol állatokon tesztelik a termékeket Fotó: Pexels.com

Probléma továbbá, hogy a kozmetikai termékek összetevőinek többségét számos más termékben – például gyógyszerekben, tisztítószerekben és egyéb vegyi anyagokban, valamint élelmiszerekben is – felhasználják, ezeket az összetevőket pedig tesztelhették állatokon. 

Ezért a képviselők azt javasolták, hogy az EU minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy az importált termékek esetében nem végeztek állatkísérleteket egy harmadik országban. 

Az EP arra szólította fel az uniós vezetőket, hogy lépjenek fel minden lehetséges fórumon egy globális tilalmat támogató koalíció kiépítésére, amely az ENSZ keretein belül születne meg.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam