2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozástól rosszul alszanak a medvék

Rae Wynn-Grant nagyragadozókkal foglalkozó amerikai ökológus Nevada erdőségeiben készült a fekete medvék alvási szokásainak vizsgálatára, azonban a kutatás egyelőre meghiúsult – a medvéket ugyanis ébren találta. 

„Éveken keresztül azzal a problémával szembesültünk, hogy garázsokban, fészerekben álomba merült medvéket kell felébresztenünk, hogy visszajuttassuk őket a vadonba. Először fordul elő velem, hogy az év ezen időszakában ébren találjam őket” – mondta el a kutató a nytimes.com-nak nyilatkozva. 

Normál esetben a medvék télen nem táplálkoznak, nincs anyagcseréjük,  testhőmérsékletük lezuhan, szívverésük akár a percenkénti kilenc dobbanásra esik vissza.

Az állatok azonban csak bizonyos hőmérséklet alatt döntenek a téli álom mellett.

Amerikai fekete medve Fotó: www.nps.gov

A témában végzett kutatások azt találták, a téli átlaghőmérséklet emelkedésével a hibernációban töltött idő hossza is változik: becslések szerint egy Celsius-fokos hőmérséklet-változás átlagosan hat nappal rövidíti meg a medvék téli álmát, így a század közepére a medvék már mintegy 15-39 nappal hosszabban lesznek ébren a megszokottnál.

A medvék szokásait a táplálék hozzáférhetősége is befolyásolja: a sok csapadék és az aszály váltakozása tavaly bőséges fenyőmagtermést hozott, ez is közrejátszhatott abban, hogy az állatok az ébren maradás mellett döntöttek.

Ugyanakkor a globális felmelegedéssel gyakoribbá váló aszályos időszakok az élelmet kereső medvéket a lakott területek felkeresésére ösztönzik, ami a nevadai vadőrök tapasztalatai szerint érezhetően fokozza az emberrel való találkozás, és így a konfliktus gyakoriságát is.

Neked ajánljuk
Az éghajlat átalakulása a felelős a delfineket sújtó bőrbetegség megjelenéséért Jól bírják a klímaváltozást az ősi bükkösök A legcsúfabb orchidea az idén felfedezett új növényfajok egyike A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam