2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy internetes keresés is hozzájárul a globális klímaváltozáshoz

Ha önmagában minimálisan is, de minden Google-keresés hatással van a környezetre. Egy átlagos nap 3,5 milliárd keresése az internethez köthető teljes károsanyag-kibocsátás 40 százalékát teszi ki – számolt be a Quartz nyomán a 24.hu.

Bár hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az internetre, mint egy virtuális térre, amelynek nincs negatív hatása a környezetre, valójában több millió szerver működteti különböző adatközpontokban, amelyek üzemeltetéséhez rengeteg környezeti erőforrásra van szükség, a szerverekről vagy a tenger alatti vezetékekről nem is beszélve.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a Facebook, a Google és a hasonló adatközpontok szerverei a kibocsátott üvegházhatású gázok 2 százalékáért felelősek világszinten.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából ugyanannyira járulnak hozzá a globális klímaváltozáshoz, mint a köztudatban jóval szennyezőbbnek gondolt légi közlekedés.

Fotó: Pixabay.com

A Quartznak nyilatkozó kutató, Joana Moll becslése szerint egy másodperc alatt 47 ezer Google-keresés fut le, amely ötszáz kilogramm szén-dioxid-kibocsátással jár. Egy keresés tehát 10 gramm szén-dioxid-kibocsátást generál.

A Google ugyanakkor sokat áldoz arra, hogy minél kisebb legyen a károsanyag-kibocsátása. Kevesebb energiával működő adatközpontokat fejleszt, és pénzt is fektet a megújuló energiákba.

A Quartz cikke arra nem tér ki, hogy bár az internetezés valóban sok szennyezéssel járhat, ezzel párhuzamasosan jelentős erőforrásokat is megspórol: egy írott napilap nyomtatása és terjesztése például jelentősen szennyezőbb lehet, mint online olvasni híreket, de hasonló a helyzet például a levelezéssel is.

Neked ajánljuk
Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Fontos, hogy szigeteljük az épületeket Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam