2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Odút a fákra, madarat az odúba! – a WWF közleménye a madarak és fák napján

Május 10-én ünneplejük a madarak és fák napját. Sajnos azonban nincs túl sok okunk az örömre: bár tölgyerdeink közül kerülnek ki a legnagyobb biológiai sokféleségű szárazföldi élőhelyeink, egészségük mára drasztikusan leromlott. Mindannyiunk kedvencei, a vadmacska, a mogyorós pele, a nagy fakopáncs és a vad orchideafélék egyedszámai vészesen csökkennek ezekben az erdőkben, hiszen azok már nem tudnak számukra megfelelő otthont biztosítani.

Partnereivel a WWF Magyarország azon dolgozik, hogy újra természetessé és élhetővé tegye ezeket az erdőket. A tölgyerdők mindig is könnyen elérhető, magas minőségű faanyagot biztosítottak, amelyet a civilizálódó ember a történelem során úgy használt, hogy nem számolt a következményekkel.

Bár az erdők helyzete ezért korántsem ideális, szerencsére nincs minden veszve: leromlott állapotukon igyekszik változtatni a nemzetközi Life4Oak Forests projekt.

Céljuk a közösségi jelentőségű tölgyesek biológiai sokféleségének növelése és olyan erdőművelési eljárások alkalmazása, melyek elősegítik az erdők „természetességének” javulását, „élőhelykészletének” gazdagodását.

Tölgyes a Meszes-völgy Erdőrezervátumban Fotó: erdorezervatum.hu

A halott fákban is élet lakozik

Mára tölgyeseink a vágásos erdőgazdálkodás következtében egykorúak, homogén szerkezetűek lettek – hiányzik belőlük a változatosság –, ebből következően pedig az állatvilág tagjai sem találják bennük megfelelő élőhelyüket.

Bár ezek az erdők laikus szemmel rendezettnek tűnhetnek, a természetes, egészséges erdő nem ilyen „kihalt”: fiatal, öreg, hajlott, sőt, már halott fák, sok cserje, kifordult gyökértányérok, odúk és tócsák összessége alkotja azt a környezetet, amely sok különleges, értékes állat- és növényfajnak nyújt menedéket.

„A Life4Oak Forests program keretében partnereinkkel közösen azért dolgozunk, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó, közösségi jelentőségű tölgyes élőhelyek biológiai sokféleségének csökkenését megállítsuk – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország erdővédelmi projektvezetője.

A szarvasbogarak korhadt fatörzsekbe rakják lárváikat Fotó: Pixabay.com

Ezt úgy próbálják elérni, hogy olyan előremutató erdőművelési és élőhelykezelési eljárásokat alkalmaznak, amelyek elősegítik az erdők szerkezetének összetettebbé válását és a fajgazdagság gyarapodását. Ezek segítségével olyan mikroélőhelyek jönnek létre, amelyek a speciális élőhelyigényű fajok – például holtfában élő rovarok vagy denevérek – számára nyújthatnak megfelelő környezetet.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás is befolyásolhatta a vírust hordozó denevérek elszaporodását Elképesztő helyekre is utat talál a földi élet Megvásárolt egy erdőt az IKEA Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam