2018. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Nyomasztó mérföldkőhöz ért a Föld

Áprilisban tovább emelkedett a Föld légköri szén-dioxid-koncentrációja; a hawaii Mauna Loa Obszervatórium adatai szerint az átlagos koncentráció elérte a 410 ppm-es (parts per million – rész a millióban) értéket. 

Az üvegházhatás, így a globális klímaváltozás fő felelősének tartott szén-dioxid áprilisban mért koncentrációja új rekordot jelent, az emberi civilizáció történelmében korábban soha nem volt ilyen magasan a koncentráció.

A globális atmoszféra CO2-koncentrációja meredek emelkedést mutat az elmúlt évtizedekben. A mérések 1958-as kezdetekor, 60 évvel ezelőtt a mutató 30 százalékkal a jelenlegi alatt, 315 ppm-en állt.

A mutató 2013-ban lépte át a 400 ppm-es értéket, az ipari forradalmat megelőzően azonban legkevesebb 800 ezer évet kell visszamenni ahhoz, hogy 300 ppm-nél nagyobb koncentrációról lehessen beszélni.

Forrás: National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, Portfolio.hu

Borítókép: Zappys Technology Solutions/flickr

Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Széndobálók” kerestetnek! – vetélkedő a Heinekennel 13 európai város légszennyezettségét pontozta a Greenpeace 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 2100-ra Budapest lesz a világ egyik leggyorsabban melegedő városa