2018. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A szőrösorrú vombatok szaporodásának titkait tanulmányozzák ausztrál kutatók

Az Ausztráliában honos vombatok sajátos szaporodási szokásainak tanulmányozása segítheti a súlyosan veszélyeztetett erszényesek fogságban való tenyésztését – állítják ausztrál kutatók.

A Queenslandi Egyetem szakemberei azt tanulmányozzák, hogy miként viselkednek a déli szőrösorrú vombatok nőstényei „a reprodukciós ciklusuk legtermékenyebb szakaszában”. A kutatók reményei szerint az új ismeretek segíthetik az állatok súlyosan veszélyeztetett északi rokonainak megmentésére irányuló erőfeszítéseket.

„Mára mindössze nagyjából 200 északi szőrösorrú vombat maradt a vadonban, vagyis az állatok fogságban történő tenyésztésére való felkészülés jelentheti majd egy nap a faj túlélését”

– mondta Stephen Johnston, az egyetem munkatársa. Hozzátette: „az északi szőrösorrú vombatot eddig nem sikerült fogságban szaporítani, és még a déli társaik sem nemzenek rendszeresen utódot fogságban.”

Északi szőrösorrú vombat Fotó: Tina Janssen / Safe Haven AACE

A Reproduction, Fertility and Development című tudományos folyóiratban publikált tanulmány elkészítéséhez a kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel feltérképezhetik a nőstények reprodukciós ciklusát a vizeletük hormonszintvizsgálata révén.

A kutatók ezenkívül megfigyelték, hogy amikor a nőstények a legtermékenyebb időszakban vannak, gyorsabban járkálnak, és belecsípnek a hímek hátsójába.

Johnston szerint az ilyen viselkedések azonosítása segíthet felismerni, hogy a fogságban élő állatokat mikor kell összeengedni a sikeres párzás érdekében. A következő lépés a különböző asszisztált reprodukciós módszerek – például mesterséges megtermékenyítés – kidolgozása lesz. 

Neked ajánljuk
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Madarak és a víz” fotóverseny
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam