2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dráma zajlik a német erdőkben

Feltehetően  tetszetős külleme és nagy elterjedtsége teszi a foltos szalamandrát az egyik legkedveltebb kétéltűvé Németország-szerte. Csakhogy a szomszédos országokban a tetszetős állatfaj az elmúlt évek során a kihalás szélére sodródott – és most Németországban is felütötte fejét a „szalamandrapestis”.

Felüti fejét a kór

A Batrachochytrium salamandrivorans nevű gombát 2014 nyarán azonosították először Belgiumban, Robertville közelében – a fertőzéstől sújtott szalamandrapopuláció száma két év alatt 99%-kal esett vissza. A szalamandrák legészakibb elterjedési területéről, Hollandiából a betegség következtében a kétéltű gyakorlatilag eltűnt.

A röviden BSAL-ként emlegetett gomba a szalamandrák bőrét támadja meg: a megfertőzött egyedeken mély sérülések, fekélyek keletkeznek – az ennek következtében kialakuló baktériumfertőzés általában egy hét alatt végez az állattal.

BSAL-lal fertőzött szalamandra bőrének mikroszkópos felvétele Fotó: By A. Martel and F. Pasmans /Wikimedia Commons

Nagy összefogás egy kis kétéltűért

Az első észlelés óta 15 járványt regisztráltak Németországban. A szalamandrapestis megfékezése és a faj megmentésére érdekében hét országra kiterjedő összefogás jött létre, amelynek finanszírozásában az Európai Unió mellett Németország kormánya is részt vesz.

A szakemberek több mint egymillió eurós költségvetésből dolgoznak az érintett populációk feltérképezésén, a BSAL-lal kapcsolatos tudás bővítésén, illetve a faj genetikai sokféleségének megőrzésén.

A kutatók kezdetektől arra gyanakodtak, hogy Ázsiából behurcolt megbetegedésről van szó – a legújabb vizsgálatok a Hongkongi szemölcsösgőtét (Paramesotriton hongkongensis) azonosították a kor egyik legfontosabb hordozójaként. A vizsgált egyedek fele hordozta a betegséget.

A Hongkongi szemölcsösgőte közkedvelt terráriumlakó, a globális kereskedelmi gyakorlatot figyelembe véve az elmúlt évek alatt közel 66 000 példányt értékesíthettek világszerte Fotó: Drow male/Wikimedia Commons

Az egzotikus terráriumok valódi ára

A Kínában honos fajok genetikai védettsége a gombával szemben a több évszázados együttélésnek köszönhető, ugyanakkor

nem a BSAL az egyetlen fertőző gomba, amely most világszerte terjedőben van, és az élőhelyek visszaszorulása és szennyezettsége miatt eleve sérülékeny hüllő- és kétéltűfajokat fenyegeti.

Nem csoda hát, hogy a kutatók a szalamandrákkal kapcsolatos eddig is szigorú szabályozás más fajokra történő kiterjesztését és további szigorítását várják a törvényhozóktól. Az importált állatok többhetes karanténban tartása, gombaellenes kezelése és egy egészségügyi bizonyítvány kiállítása szerepel a jelenleg aktuális szabályozásban. De egyre többen pedzegetik azt is, tudatosítanunk kell, hogy a kedvtelésből terráriumban tartott egzotikus állatok jelenlétéért a helyi élővilág nem csak népszerűségvesztéssel fizet.

Gombával fertőzött szalamandra Fotó: F. Pasmans/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Gyümölcsöző kényszerpihenőn a korallvilág idegenvezetői Időjárást előre jelző növények A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: faz.net
Vissza
Hírfolyam