Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szupervihar után áradások pusztítanak a kínai metropoliszokban

A múlt héten Kantonra lecsapó szupervihar bebizonyította, hogy a gyors tempóban fejlődő kínai nagyvárosoknak megfelelő felkészülésre és védelmi infrastruktúrára lenne szükségük az időjárás ellen – írja az Asia Times nyomán az origo.hu.

A kínai nagyvárosok túl gyorsan és sokszor megfelelő tervezés nélkül nőttek hatalmasra. Ezért aztán milliók életét keserítheti meg a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiségű csapadék, vagy éppen a viharok, tájfunok.

Kanton Kína egyik legnagyobb városa. Az ország déli részén álló metropolisz lakosságszámát nehéz egyértelműen meghatározni, mindenesetre a néhány nappal ezelőtt lecsapott vihar nagyjából 20 millió ember életét keserítette meg.

Kanton felhőkarcolói Fotó: Pixabay.com

A városban katasztrófafilmeket idéző állapotok uralkodtak. Sáros víz hömpölygött az utcákon, autókat sodort el, és megbénította a metropolisz életét.

A csapadék és a viharok Kína szinte valamennyi nagyvárosát fenyegetik

Az ok az, hogy a települések túl gyorsan nőttek nagyon nagyra, miközben ezen események kezelésére nem készültek fel.

A zöldfelületek irtása miatt meggyengült talajszerkezet éppúgy hozzájárul a kínai városokat fenyegető árvízveszélyhez, mint az, hogy növekedésük sokszor nem megfelelő előkészítéssel, véletlenszerűen történt.

A Szilícium-völgy kihívójaként emlegetett Sencsen városát tavaly sújtotta a monszun következtében kialakuló áradás Fotó: Pixabay.com

Sok esetben úgy zajlottak az építkezések, hogy azokat elégtelen kapacitású csatornarendszerre építették rá. Az urbanizációs lázban nem fordítottak gondot a belvíz, illetve a csapadék formájában vagy a folyamok vízszintjének emelkedése miatt jelentkező, áradással fenyegető víztöbblet elvezetésének kérdésére sem.

A közelgő nyár és az esős évszak miatt a nagyvárosok lakói valószínűleg újra szembe kell hogy nézzenek a víz és az áradás veszélyeivel.

Neked ajánljuk
Haldokolnak a német erdők (videó) Az esővízgyűjtő tavak igazi menedékhelyek lehetnek Rio de Janeiro: emberéleteket követeltek az áradások Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam